Традиції Різдвяного посту / фото: pravlife.org

Зовсім скоро розпочнеться Різдвяний піст, в який віряни хочуть фізично і духовно очиститися. УНІАН пропонує вам дізнатися, коли у 2019 починається Різдвяний піст, його традиції, а також що можна і що не можна робити в піст перед Різдвом.

Коли починається Різдвяний піст

У 2019 році Різдвяний піст в Україні традиційно розпочнеться 28 листопада і триватиме 40 днів, до 6 січня включно. Число сорок має сакральне значення для вірян, оскільки з ним пов'язані важливі події Християнства.

Традиції Різдвяного посту

Різдвяний піст церква встановила для того, щоб духовно об'єднати християн з Богом. У цей період віряни моляться, очищаються від гріхів, обмежують веселощі і дотримуються певного раціону їжі.

Відео дня

В період посту вірянам слід дотримуватися духовності: щиро молитися, прощати людям, не сваритися, не кричати один на одного, викорінювати погані думки, утримуватися від спокус і обмежувати веселощі у своєму житті.

Це останній пост в році, який готує душу і тіло вірян до зустрічі Різдва Христового.

Різдвяний піст - що можна їсти / фото: archive.smiruponitke.info

Що не можна робити в Різдвяний піст

- в Різдвяний піст не можна грішити повсякденними гріхами. Якщо в пост віряни будуть лукавими, злими, дратівливими, будуть сваритися з ближніми, засуджувати інших, даремно базікати – це буде порушенням посту;

- не можна грати весілля в Різдвяний піст;

- чи можна вірянам займатися сексом в Різдвяний піст - краще порадитися зі своїм духівником, адже це дуже особисте питання. Може бути, у дружини-християнки невіруючий чоловік, якому абсолютно незрозуміла подібна стриманість, і це може призвести до сварки в родині.

Що можна їсти в різдвяний піст / фото: www.pravmir.ru

Що можна робити в Різдвяний піст

- у Різдвяний піст можна їсти рибу, морепродукти, овочі, фрукти, хліб. Не можна їсти м'ясо, птицю, молочні продукти і яйця;

- у піст також можна їсти рибу в усі дні, окрім середи і п'ятниці;

- вино дозволяється пити у Різдвяний піст у неділю і на великі свята, які припадають на час посту;

- також дозволяється Хрещення - хрестити можна в будь-який день Різдвяного посту;

- у Різдвяний піст можна і причащатися. Більш того, Різдвяним постом бажано причащатися частіше, ніж зазвичай.