Великдень 2020 – дата святкування / фото: archidea.com.ua

Великдень, Воскресіння Христове або Пасха – свято зі свят і торжество всіх торжеств. З усіх великих християнських свят церковного року воно найбільш давнє, урочисте й радісне.

Читайте такожЦерковні свята 2020 в Україні: календар церковних свят

Великдень символізує перемогу над смертю Ісуса Христа, котрий прийняв смерть за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід.

До цього світлого дня християни готуються заздалегідь та з великим трепетом. Віряни дотримуються Великого посту, обмежуючи себе у харчуванні та інших задоволеннях, аби очиститися й гідно зустріти Світле Христове Воскресіння.

Як вирахувати дату свята Великодня

Дата Великодня не є сталою, тобто кожного року це свято відзначається у різні дні. Це пов’язано з тим, що згідно із церковним уставом, дата святкування Великодня визначається за кількома критеріями.

Так, Великдень обов’язково має святкуватись у недільний день. Ще одним фактором у визначенні дня Великодня є те, що він завжди відзначається після юдейської Пасхи. По-третє, Воскресіння Христове завжди святкується після першого повного місяця, який настає після весняного рівнодення.

Коли в Україні буде Великдень у 2020 році / religionpravda.com.ua

Загалом число визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а спеціальні календарі, в яких дати Великодня вказані на кілька років уперед, називаються пасхаліями.

Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії. Так, православна церква, як правило, використовує олександрійські пасхалії, тоді як католицька – григоріанські.

Великдень 2020 в Україні: коли святкують православні і католики

У православних Світле Христове Воскресіння у 2020 році, згідно із календарем, припадає на 19 квітня. Вважається, що це ранній Великдень.

Читайте такожШкільні канікули 2019-2020 в Україні: коли й скільки відпочиватимуть учні

Традиційно цим світлим святом завершується Великий піст, який наступного року триватиме з 2 березня по 18 квітня. Впродовж 7 тижнів православні християни дотримуються суворих обмежень в їжі, приділяють багато часу молитві й покаянню.

Католики у 2020 році відзначатимуть Великдень традиційно тижнем раніше – 12 квітня. Святу також передуватиме Великий піст, який розпочнеться 26 лютого і закінчиться 11 квітня наступного року.

Традиції та атрибути свята Великодня

Світле Христове Воскресіння – дуже важлива подія для кожного християнина. Коли настає це свято люди вітають один одного радісним вигуком "Христос Воскрес!", на що завжди у відповідь чують – "Воістину Воскрес!".

Традиційно у ніч світлого Христового Воскресіння всі віряни йдуть до церкви на великоднє Богослужіння. Своєю красою та урочистістю воно покликане відобразити радість і глибокий духовний зміст цього найбільшого християнського свята. 

З нагоди Великодня господині печуть смачні паски – солодкий здобний хліб, приправлений родзинками, курагою чи цукатами. Ще одним обов’язковим елементом святкової великодньої трапези є крашанки та писанки – фарбовані і, відповідно, розмальовані курячі яйця.