Сьогодні - Всесвітній день чистоти / фото УНІАН

Яке свято 19 вересня 2020

Цього дня світ відзначає День народження смайлика, Всесвітній день чистоти, Всесвітній день соку, Міжнародний день поїдання яблук, День свободи програмного забезпечення, Міжнародний день наслідування піратів, Міжнародний день чистоти у прибережних зонах, Всесвітній день донора кісткового мозку.

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українці

В Україні - День винахідника і раціоналізатора, День фармацевтичного працівника, в Ізраїлі - Єврейський Новий рік «Рош ха-Шана», у Німеччині - Пивний фестиваль «Октоберфест», у США - День гімнастики, День відповідальності за свою собаку, День Бетмена, День ірисового пудингу, День танцю, День «Мяу, як пірат», у Колумбії - День дружби і любові, в Непалі - День Конституції, у Чилі - День армії, в Молдові - День працівника цивільної авіації.

Відео дня

Пам'ятні дати 19 вересня, річниці та події

У 1648 році в цей день французький вчений Блез Паскаль довів існування атмосферного тиску. Паскалю (1623-1662) - знаменитому математику, фізику і мислителю - була властива дивовижна різнобічність, яка характерна для людей епохи Відродження. Наприкінці 1646 року до французького міста Руана, де в той час жила сім'я Паскалів, докотилася чутка про дивовижні італійські досліди з порожнечею (досліди Торрічеллі). Паскаль із захопленням їх повторює, експериментуючи не тільки з ртуттю (як Торрічеллі), але і з водою, олією, червоним вином, для чого йому потрібні були бочки замість чашок і трубки довжиною близько 15 м. Ці ефектні досліди проводилися прямо на вулицях Руана, радуючи його жителів. У такій спосіб він і довів наявність атмосферного тиску.

У 1648 році в Квебеку Жаком Буадоном була відкрита перша у Канаді таверна.

У 1841 році була побудована перша міжнародна залізниця - Страсбург-Базель.

У 1864 році в США були запатентовані відкидні сидіння для машин. 

Нова Зеландія стала першою країною, що надала на виборах право голосу жінкам / фото REUTERS

У 1888 році в Бельгії на курорті Спа пройшов перший в історії конкурс краси. У фіналі взяла участь 21 претендентка на титул «королеви краси», а відбиралися дівчата у фінальну частину з фотографій, надісланих на адресу журі. За повідомленнями репортера однієї зі скандинавських газет, який висвітлював підсумки незвичайних змагань, проходив захід надзвичайно скромно. «Учасниці конкурсу повинні були залишатися невідомими широкому загалу, жили в окремому будинку, доступ до якого був закритий для сторонніх, а на змагання вони доставлялися у закритому екіпажі». Причому всі чоловіки, які були присутні на конкурсі, були одягнені у фраки, жінки - в довгі сукні. Переможницею стала 18-річна креолка з Гваделупи Берта Сукаре, якій дісталася премія в п'ять тисяч франків.

У 1893 році Нова Зеландія стала першою країною, що надала на виборах право голосу жінкам.

У 1928 році в Нью-Йорку відбулася прем'єра першого мультфільму з Міккі Маусом. Мишеня ще не мало голосу й було мало схожим на звичний нам образ.

У 1974 році в Буенос-Айресі були захоплені співвласники великої аргентинської компанії «Бунхе і Борн» - брати Борн - Хорхе і Хуан, за яких пізніше буде виплачено 64 мільйони доларів - найбільший викуп у світовій історії на той момент.

19 вересня - День народження «Смайлика». Саме в цей день у 1982 році професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман уперше запропонував використовувати три символи, що йдуть підряд - двокрапку, дефіс і дужку - для позначення «усміхненого обличчя» в тексті, який набирається на комп'ютері. Це було серйозним поповненням електронного лексикону. Історія зберегла листа, якого Фалман відправив на місцеву електронну дошку оголошень, вона була прототипом сьогоднішніх форумів і в той час була основним засобом спілкування між співробітниками університету. Він був таким: «19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-) From: Scott E Fahlman I propose that the following character sequence for joke markers: :-) Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :(» До речі, повідомлення, в якому вперше був використаний «смайлик», було знайдено лише у 2002 році, в архівах дошки оголошень, які збереглися на плівці. На сьогодні «смайлик» став незмінним атрибутом електронного спілкування. «Смайлики» допомагають краще зрозуміти співрозмовника, вловити його настрій, врешті-решт, вони просто кумедні й викликають позитивні емоції.

У 2000 році в Лондоні були продемонстровані унікальні кадри, зняті англійськими вченими. На них - астероїд, який влетів в атмосферу Землі, пройшов по дотичній і знову вилетів у космос. За словами астрономів, якби він ішов на 20 км нижче, то врізався б у Землю, що викликало б потужний вибух, як від великої ядерної бомби.

Яке сьогодні церковне свято

Сьогодні церква святкує Михайлове чудо / фото 365news.biz

Православна церква 19 вересня вшановує пам'ять архангела Михаїла. У народі свято назвали Михайлове чудо.  

Що сьогодні не можна робити

Не можна важко фізично працювати. Не варто мити голову, можете «змити розум». Постарайтеся проявити милосердя, допоможіть нужденним. Будьте обережнішими на дорогах. Не плануйте жодних великих проектів. 

Прикмети на 19 вересня    

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- вранці на деревах іній - буде багато снігу взимку;

- листя з дерев падають «обличчям» вгору - зима буде холодною, якщо навпаки - теплою.

19 вересня іменини

Іменини у Архипа, Давида, Дмитра, Кирила, Макарія, Теклі, Дениса, Михайла, Андрія, Костянтина та Івана.