25 березня - Міжнародний день вафель / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 25 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день вафель, Міжнародний день ненародженої дитини, Міжнародний день пам'яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі, Міжнародний день солідарності з співробітниками, що утримуються під вартою, та зниклими безвісти, Європейський день талантів, Всесвітній день ретроспективи.

Читайте такожВихідні у квітні: коли та скільки будемо відпочивати цього місяцяВ Україні - День Служби безпеки, у Білорусі - День волі, у Словенії - День матері, в США - День штату Меріленд, День медалі пошани, День омара "Ньюбург", День горіха пекан, у Швеції - День журавля, в Греції - День Незалежності, в Індії - День посту і духовних практик "Амалакі Екадаші", у Латвії - День пам'яті жертв комуністичного геноциду, в Словаччині - День боротьби за права людини, у Новій Зеландії - День армії, в Сан-Марино - Річниця Аренго.

Пам'ятні дати 25 березня, річниці та події

У 421 році, згідно з легендою, в день Благовіщення Діви Марії в Північній Італії жителями Краю, що врятувалися від готів на пустельних островах болотистого узбережжя, була заснована Венеція.

Відео дня

У 752 році Стефан II, обраний двома днями раніше Папою Римським, помер від апоплексичного удару. Оскільки він не пройшов необхідного обряду посвяти, його ім'я не включено до списку понтифіків. Новий Папа також узяв собі ім'я Стефан, але через сумну передчасну кончину попередника його називають то Стефан II, то Стефан III.

У 1505 році з Лісабона вирушила в дорогу експедиція з метою завоювання Індії / фото ua.depositphotos.com

У 1505 році з Лісабона вирушила в дорогу Португальська експедиція з метою завоювання Індії. Для цього була спеціально заснована посада віце-короля Індії, першим на неї був призначений Франсішку Алмейда, який очолив експедицію. У плавання були споряджені 22 кораблі з півтора тисячами солдатів. Одним з учасників експедиції був бідний португальський дворянин Фернан Магеллан, який пізніше прославив своє ім'я організацією першої навколосвітньої експедиції.

У 1807 році у Великій Британії почалися регулярні пасажирські перевезення залізницею Суонсі і Мамблза. Вона стала першою в світі залізницею з регулярним пасажирським рухом.

У 1992 році через постійні збитки був припинений випуск англійського гумористичного журналу "Панч", що виходив 150 років.

25 березня 1997 року мисливці за скарбами на чолі з аргентинцем Херманом Моро виявили біля берегів Еквадору затонулий у 1654 році іспанський галеон "La Capitana". Він йшов із Південної Америки до Іспанії з великим вантажем награбованого у інків золота й срібла. Затонулий корабель був буквально битком набитий цінностями, тож експерти розгубилися, оцінюючи можливу вартість знахідки, – від декількох мільйонів до декількох мільярдів доларів. Але, в результаті було виявлено одну невідповідність: якщо вірити історичним документам, то на судні перебував надзвичайно великий вантаж золота та срібла, насправді ж із затонулого корабля було піднято всього близько двадцяти тисяч срібних монет. За мірками тієї епохи - не так уже й багато. Самі шукачі скарбів, які перечитали всі наявні матеріали про цей галеон у бібліотеках та архівах, переконані в тому, що знайшли судно, яке прийняло частину вантажу потопаючого "La Capitana", а потім також зазнало аварії. Знаменитий же галеон із незліченними скарбами, як і раніше, спочиває на дні океану, і в історії його пошуків ще рано ставити крапку.

Яке сьогодні церковне свято

25 березня церква вшановує пам'ять преподобного Феофана Сповідника / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 25 березня вшановує пам'ять преподобного Феофана Сповідника. У народі день назвали Феофанів. 

Що сьогодні не можна робити

Не рекомендується сидіти без діла. 

Прикмети на 25 березня     

Читайте такожВеликий піст 2021: що можна ТА заборонено їсти, харчування по дняхЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- погода по-справжньому весняна - влітку буде багато дощів;

- на деревах іній - червень буде дуже дощовим.

25 березня іменини 

Іменини у Григорія, Симеона, Феофана, Володимира, Івана, Сергія, Дмитра, Олександра та Костянтина.

Вас також може зацікавити: