Ілюстрація REUTERS

Яке свято 5 травня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день принцес, Всесвітній день спілкування, Міжнародний день акушерки, Всесвітній день боротьби з астмою, Міжнародний день боротьби за права інвалідів, День Європи та Всесвітній день легеневої гіпертензії.

Читайте такожВихідні у травні: коли на українців знову чекає три дні відпочинку підрядВ США святкують День карикатуриста, День великого сендвіча, День енчілада, День вчителя, у Туреччині - Фестиваль зустрічі весни, в Мексиці - П'ятий день травня, в Домінікані - День посадки дерев, у Японії, Південній Кореї - День дітей, в Австрії - День боротьби з насильством та расизмом, у Таїланді - День коронації, у Киргизстані - День Конституції, у Данії, Нідерландах - День звільнення, у Білорусі - День друку, у Чехії - День травневого повстання.

Пам'ятні дати 5 травня, річниці та події

У 1494 році Христофор Колумб висадився на Ямайці.

Відео дня

У 1821 році колишній імператор Наполеон I помер на острові Святої Олени. За однією з версій, у нього був рак шлунку. Він був похований неподалік від Лонгвуда біля джерела Торбет, зарослий вербами. В 1840 році, відповідно до останньої волі Наполеона, його останки були перевезені на фрегаті «Бель Куль» під командуванням капітана Шарне у Францію. 15 грудня кортеж проїхав по вулицях Парижа на очах мільйона французів. Останки були поховані в Будинку інвалідів у присутності наполеонівських маршалів. Саркофаг з червоного порфіру роботи Вісконті з останками імператора Наполеона розташований у крипті собору. Вхід у крипту охороняють дві бронзові фігури, які тримають скіпетр, імператорську корону і державу. Гробницю оточують 10 мармурових барельєфів про державних діяннях Наполеона і 12 статуй роботи Прадьє, присвячених його військовим кампаніям.

У 1836 році в Бельгії введена в дію перша в континентальній Європі залізниця. Вона зв'язала міста Мехелен та Брюссель.

У 1842 році відбулася «велика пожежа» в Гамбурзі. Масштаб втрат був жахливим. У вогні загинуло більше 50 осіб, майже 20 тисяч залишилося без даху, що становило приблизно 10% населення. На чверті площі міста згоріло понад 1700 будинків, 102 складу з товарами, були знищені 41 вулиця, три церкви, ратуша, банк, стара біржа і міський архів. 8 травня пожежа була переможена. До речі про казуси. Серед жителів виявилася група чоловіків, близько 20 осіб, які знайшли найбільш відповідний для себе вихід з положення, влаштувавши серед пожежі справжній «бенкет під час чуми». Вони забралися в винний підвал на Rödingsmarkt, який ніхто не охороняв, і, скандуючи: Hugge! Hugge! (приблизно – «добре сидимо!») напивалися дармовим вином. Все скінчилося, коли будівля згоріла і обвалилося, поховавши під уламками веселих пьянчужек, цих воістину марнотратників життя.

В 1891 році в Нью-Йорку відкрився концертний зал Music Hall – нині Карнегі-хол. Диригентом концерту на відкритті був Петро Чайковський.

У 1919 році в Парижі був підписаний акт про створення «Ліги товариств Червоного Хреста» (з листопада 1991 року — «Міжнародна Федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця»).

У 1921 році у Франції вперше були представлені парфуми «Chanel No. 5» / vse42.ru

У 1921 році у Франції вперше були представлені парфуми «Chanel No. 5».

В 1925 році в американському містечку Дейтон (штат Теннессі) був заарештований 24-річний шкільний учитель Джон Скоупс, наважився викладати заборонену законами штату еволюційну теорію Чарльза Дарвіна. Судовий процес, який розпочався через два місяці, був охрещений «Мавпячим» і привернув увагу всього світу. Рішенням суду Скоупса зобов'язали виплатити штраф у розмірі 100 доларів (1,5 тисячі доларів на сьогодні). Адвокати подали апеляцію. Верховний суд штату Теннессі, розглянувши справу, не визнав правоти Скоупса, однак скасував вирок з технічних причин, оскільки штраф суддя встановив, а не присяжні. У 1963 році Скоупс вийшов на пенсію, пропрацювавши більшу частину свого життя в нафтовій сфері. У червні 1967-го написав книгу спогадів «Center of the Storm: Memoirs of John T. Scopes». Помер від раку в Шрівпорті, Луїзіана, 21 жовтня 1970 року.

У 1949 році представники 10 держав підписали в Лондоні Статут Ради Європи.

У 1951 році у Великобританії був представлений ігровий комп'ютер «Nimrod».

У 1956 році в Токіо почався перший чемпіонат світу з дзюдо.

У 1988 році відбулася перша телетрансляція з вершини Евересту.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 травня вшановує пам'ять Феодора Сикеота / glas.md

Православна церква 5 травня вшановує пам'ять Феодора Сикеота, єпископа Анастасіупольського. Цей день в календарі відомий як день Луки, або Луків день. Святий Лука був учнем апостола Павла. Він автор двох книг Нового заповіту – Євангелія від Луки, а також Діянь апостолів. На Луку висаджували на грядки цибулю. Цю рослина вважали цілющим — і недарма, згодом його властивості підтвердили і медики. Цибуля входив до складу багатьох народних ліків: у поєднанні з медом, наприклад, використовувався як засіб від грипу і атеросклерозу.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна грішити і лихословити. 5 травня старалися без потреби не ходити в ліс, особливо поодинці. Вірили, що в цей день нечиста сила водить в хащах хороводи і може людину з собою забрати.

Прикмети на 5 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- зозуля закувала на Лукін день - морозів більше не буде;

- в ніч з 5 на 6 травня заморозки – буде сорок ранкових заморозків;

- ранок ясний - пора сіяти хліб.

5 травня іменини

Іменини у Віталія, Всеволода, Гавриїла, Климента, Феодора і Дмитра.