Церковне свято 14 лютого / depositphotos.com

Святий Трифон походив з Малої Азії, народився і виховувався в сім'ї благочестивих християн. Прославився, як високодуховна людина, яка могла очистити душу людини від бісів, а житло - від комах. Багатьох людей за життя Трифон звернув в християнство.

За часів імператора Декія, коли відбувалися страшні гоніння на християн, Трифон був схоплений і підданий мукам, але від Христа не зрікся. Тоді його засудили на страту. 

Існує переказ, що, коли на Русі правив Іоанн Грозний, під час полювання полетів його улюблений сокіл. Цар наказав своєму сокольнику Трифону знайти птаха, інакше стратить. Трифон птицю не знайшов, а уві сні помолився своєму святому, просячи допомоги. Йому приснився мученик з соколом на руці, а наяву виявилося, що птах сидить поруч.

Відео дня

На честь пам'яті святого Трифона сьогодні відзначається народне свято 14 лютого - Трифон-мишегон.

Прикмети 14 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • тепло на Трифона - найближчі 30 днів буде ясна погода;
  • яка погода сьогодні - такою буде і весна;
  • сніг 14 лютого - у весняний період буду лити дощі;
  • морозний день - весна настане пізно.

Що сьогодні не можна робити

Православні віруючі в цю дату не ставлять свічки за упокій, не ходять в лазню і обережно переміщаються по будинку, щоб не переступати через віник. Також необхідно акуратно поводитися з гострими предметами і ні в якому разі не дивитися на зірки, якщо, звичайно, ви сьогодні не святкуєте день народження, тоді - будь ласка.

Що можна робити 14 лютого

З давніх-давен на Русі дівчата молилися святому Трифону, щоб він послав хорошого нареченого. В цілому, лютий вважався вдалим місяцем для сватання і весілля. Ті жінки, які хотіли народити дитину, проводили обряд - йшли на водойму, де немає льоду, і кидали на воду букет квітів.

Вас також можуть зацікавити новини: