День цивільної оборони / фото ua.depositphotos.com

Всесвітній день цивільної оборони - це свято 1 березня, присвячене підготовці цивільного населення до надзвичайних ситуацій і різних подій. У цей день проходять різні семінари і навчання з порятунку себе в разі НС. Також в цей день перевіряють технічне обладнання для захисту населення.

День цивільної оборони - історія свята

1 березня 1972 року була створена Міжнародна Організація Цивільної Оборони (МОЦО), яка навчала людей самозахисту у разі катастроф. З 1990 року щорічно 1 березня День цивільної оборони відзначають всі країни, які вступили в МОЦО, в їх числі й Україна.

Як проводиться День цивільної оборони в Україні

У День цивільної оборони в Україні проводиться навчальна евакуація в школах і дитячих садах. У містах включають навчальну сирену. Часто в цю дату проводяться різні семінари та відкриті уроки з самозахисту та основ першої медичної допомоги.

Відео дня

Дітей і дорослих вчать шукати найбезпечніше місце в будівлі або на вулиці під час події, правильно надягати хімічний костюм або протигаз, користуватися компасом. 

У 2023 році під час повномасштабної війни День цивільної оборони особливо актуальний, адже від дій російської армії часто страждає мирне населення. У цю дату можна записатися на курси першої медичної допомоги або семінар з основ військової безпеки.

Пройти навчання можна навіть онлайн, якщо немає можливості відвідувати живі уроки. Наприклад, минулого року МОЗ України 1 березня випустило відеокурси з порятунку людини у критичній ситуації.

Вас також можуть зацікавити новини: