День українського козацтва 2023 / ua.depositphotos.com

Щороку в жовтні в Україні відзначають День українського козацтва. Традиційно дата свята була 14 числа, але цього року вона змінилася. Із чим це пов'язано і коли тепер вшановувати всіх українських козаків, які захищають нашу країну, а також що побажати в цей день - розповідаємо в матеріалі.

Коли День українського козацтва 

День українського козацтва відзначається в Україні з 1999 року - саме тоді Президент України видав указ про відзначення цього дня 14 жовтня, як данину усім сміливим і вольовим людям, що творили нашу культуру. Дату було обрано невипадково - цього дня відзначали Покрову Пресвятої Богородиці, яка вважається небесною берегинею козаків. Тому у свята є і друга назва - Козацька Покрова. Але з переходом Православної церкви України на новий церковний календар Покрова зсунулася на 13 днів раніше (її відзначають 1 жовтня). Таким чином і День українського козацтва отримав нову дату - з 2023 року його святкують 1 жовтня.

День козацтва в Україні 2023 - історія та традиції

Козаки є уособленням сміливості та мужності українського народу. З давніх-давен ці воїни боролися за свободу і незалежність, уславилися хоробрими і відважними захисниками людей, а також Держави. Крім того, козаки завжди шанували Діву Марію - молилися їй і просили допомоги у своїх справах. Згідно з переказами, 14 жовтня козаки скликали Раду, обирали гетьмана і визначалися з подальшими військовими планами

Відео дня

Щодо традицій на День козацтва, у мирний час у багатьох містах України люди влаштовували тематичні фестивалі та конкурси, ігри та змагання. Одна з головних традицій - виконання гопака - народного українського танцю. Молоді люди змагаються між собою в цьому мистецтві, вихваляючи своїх предків. Зараз, у період воєнного стану, всі масові заходи заборонені, але віддати шану своїм предкам і привітати сучасних захисників країни все-таки варто.

День козацтва - привітання

Хай Чумацький Шлях зоріє,

Хай молитва душу гріє,

Хай Вкраїну навіки

Прославляють козаки!

Хай Покрова Пресвята

Серце щастям огорта,

І усім нам подарує

Довгі та благі літа!

***

Дорогі наші захисники! Щирі вітання зі святом, що уособлює доблесть і героїзм усіх поколінь українського народу, захисників і визволителів рідної землі. З Днем українського козацтва!

***

Сьогодні Україна святкує славне свято,

Це свято - чоловіче, твоє це свято, брате!

Це свято тих, хто ладен у будь-яку хвилину

Родину захищати та рідну Україну!

Хай мир панує завжди і спокій навкруги,

Будь-що тобі хай буде, мій брате, до снаги,

Хай множаться здобутки, життя хай процвітає,

Покровом Божа Матір тебе хай огортає!

***

Вітаємо з Днем українського козацтва! Нехай у житті завжди панує мужність і сміливість, як у справжніх козаків. Нехай кожен день буде сповнений світлом і натхненням, а доля дарує лише радість і щасливі миті. Слава Україні!

***

Хай прибувають сили,

Не підведе рука,

Вітаю тебе, рідний,

Із Днем козака!

***

З Днем українського козацтва! Сьогоднішнє свято нагадує нам про величну історію нашої країни та про сміливих людей, які захищали й захищають нашу свободу та незалежність. Завжди залишайтеся справжніми захисниками України, гідними спадкоємцями козацької слави. Слава українським козакам!

***

Ти - козак! Ти - вояк!

Не здолати тебе ніяк!

Хай з тобою буде милість Божа,

І Покрова допоможе!

***

Принесу в долоньці

Жінці-амазонці

Щастя, що росою

Виграє на сонці!

Мрії, щоб спіймати -

Подарую крила!

Із жовтневим святом,

Козачко наша мила!

День козацтва - картинки

День українського козацтва / листівки УНІАН

***

З Днем українського козацтва / листівки УНІАН

***

Картинки з Днем українського козацтва / листівки УНІАН

***

День козацтва - листівки / УНІАН

***

З Днем українського козацтва / листівки УНІАН

Раніше ми розповідали, коли будуть свята і вихідні в жовтні 2023 - календар по днях.

Вас також можуть зацікавити новини: