День кота 2023 / фото ua.depositphotos.com

День кота - це добре і миле свято, присвячене найпопулярнішим домашнім тваринам у світі та їхнім власникам. Коти роблять наше життя радіснішим і веселішим, і навіть їхні витівки розчулюють господарів, а не дратують їх. В цю дату можна привітати знайомих власників кішок. А якщо у вас є кіт, то найкращий спосіб відзначити цю дату - дати вусатому другу частування чи нову іграшку.

День кота 2023: дата свята

У свята є кілька дат. Наприклад, Міжнародний день кішок 8 серпня відзначають у багатьох країнах з ініціативи Фонду захисту тварин Америки.

17 лютого відзначається День кота у Європі. Урочистість створена з ініціативи італійської журналістки на згадку про всіх чорних кішок, убитих під час інквізицій. Цю дату відзначають європейські власники кішок.

Відео дня

У багатьох країнах також є національні свята на честь вусатих улюбленців. Наприклад, День кота у Японії святкується 22 лютого, а у США – 29 жовтня.

Цікаві факти про кішок

Вчені з'ясували, що власники кішок щасливіші за людей, у яких взагалі немає тварин. Ось ще кілька цікавих фактів про кішок:

  • Повністю чорні кішки вважаються найбільш рідкісними через масове знищення таких тварин у Середньовічній Європі. У наші часи більшість чорних котів мають хоча б одну білу пляму. Єдина порода кішок, яка має повністю чорне забарвлення – бомбейська.
  • Серед рудих котів самців утричі більше, ніж самок. Щоб рудою була кішка, потрібно щоб ген рудого кольору шерсті знаходився в обох X-хромосомах, а для котів достатньо наявності цього гена в єдиній X-хромосомі. А ось триколірними можуть бути лише самки.
  • Дикі лісові предки кішок мали забарвлення шерсті таббі (сірий із чорними смужками). Така шерсть вважається природною для котів.
  • Домашніх котів мають 80% людей. Кішки популярніші за собак.
  • У Японії є острови кішок, на яких тварин мешкає більше, ніж людей.
  • Кішки мають дуже гострий зір і чудово бачать уночі, але погано розрізняють кольори, особливо червоні та оранжеві відтінки.
  • Якщо кішка треться об вас, значить вона вас по-справжньому любить. Так вона залишає на хазяїні свій запах. Ще одна ознака любові і довіри до людини - якщо улюбленець підставляє живіт.
  • Попри стереотипи молочні продукти не корисні для кішок, оскільки вони погано перетравлюють коров'яче та козяче молоко.
  • Коти здатні до дресирування і можуть навчитися виконувати команди, але тільки якщо самі цього захочуть.
  • 70% свого життя ці тварини проводять уві сні.
  • Якщо кіт голосно нявкає перед зачиненими дверима - це не означає, що він хоче туди зайти. Тварині лише важливо контролювати територію і знати, що на ній немає чужинців.
  • Коти здатні відрізняти важливі їм звуки від фонового шуму. Тому вони можуть спати при сильному гуркоті, але прокидатися від невеликого шарудіння.
  • Подушечки лап допомагають тварині безшумно пересуватися, а також оцінювати температуру поверхні та вловлювати вібрації.
  • Маленькі кошенята люблять грати з нерухомими іграшками та ворушити їх лапою, але з віком втрачають до них інтерес. Більшість дорослих котів грають тільки з предметами, що рухаються.
  • Коти використовують нявкання в основному для звернення до людини і майже не нявкають між собою.
  • Дослідження кішок показали, що деякі улюбленці можуть вдавати, що їм подобаються людські погладжування, щоб задобрити людину і випросити їжу.
  • Стерилізація та кастрація збільшує тривалість життя цих тварин на 2-2,5 роки.

Ми зібрали красиві привітання та листівки з Днем кішок, якими можна привітати любителів пушистиків цього дня.

День кота - привітання та листівки

Меблі порвані трішки,

У куточку десь лоток,

Значить, в домі живе кішка

Чи пустотливий коток.

Всіх сьогодні привітаю:

Котиків та їх хазяїв.

Дружба хай міцнішає,

І взаємно втішає.

***

Любого свого кота

Я вітати буду.

Моя втіха й доброта,

Моє миле чудо!

Всю родину ти лікуєш,

У дні смутку нас втішаєш,

Щастя кожен день даруєш,

Нас одних не залишаєш!

***

Тихо так муркоче кішка,

Ти погладь її хоч трішки,

З ними будні веселіші,

А холодні дні - тепліші.

З Днем котів я привітаю,

І котам всім побажаю:

Люблячої сім'ї, ласки,

Найсмачнішої ковбаски!

***

Вітаю всіх власників кішок з Днем кота, а їхнім улюбленцям бажаю смачного корму, міцного денного сну, великої кількості іграшок та багато ласки від господарів!

***

Вітаю зі Всесвітнім днем кішок! Нехай пухнасті улюбленці завжди будуть нам лагідними друзями, відрадою та заспокоєнням. Милі вусаті грудочки несуть у дім радість, щастя, приємний клопіт. Нехай вони завжди будуть здорові, грайливі, слухняні та надихають своїх власників!

***

Вітаю зі Всесвітнім днем кішок і побажати хочу, щоб ці милі створіння завжди залишалися добрими друзями людини, даруючи свою підтримку, тепло та ніжність. Нехай кішки завжди люблять людей і оточують їх любов'ю.

***

Вітаю з днем пухнастих кішок! Нехай всі кішки світу будуть нагодовані, зігріті, і їм купуватимуть брендові корми та ласощі. Нехай шерсть завжди буде чистою, гладкою, а коготочки - гострими. Радуйте та балуйте своїх улюбленців, вони наші друзі.

День котів 2023: цікаві факти про улюбленців та гарні привітання
З Днем котів 2023 / фото pixabay.com
З Днем котів 2023 / фото pixabay.com
З Днем котів листівки / фото pixabay.com
Привітання з Днем котів / фото pixabay.com
З Днем кота картинки / фото pixabay.com

Вас також можуть зацікавити новини: