День медсестри 2023 / depositphotos.com

Щороку 12 травня відзначають Міжнародний день медсестри. Це свято було встановлено на честь британської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл, яка допомагала пораненим солдатам у Кримській війні.  Ця історія символічна для України - зараз, під час війни, українські медсестри виконують неймовірно важливу роботу, рятують життя військових у зоні бойових дій та забезпечують гідний рівень медицини в тилу.

Раніше ми розповідали, які будуть свята та вихідні у травні 2023 та скільки будемо відпочивати.

День медсестри - історія свята

Британська медсестра Флоренс Найтінгейл, на честь якої і був встановлений Міжнародний день медсестри, народилася 12 травня 1820 року в родині аристократів. Тоді ця професія не шанувалася в Британії, але Флоренс дуже хотіла допомагати людям і вирішила стати медсестрою незважаючи ні на що. Коли почалася Кримська війна (1853 рік), вона переїхала у військовий госпіталь і допомагала пораненим.

Відео дня

Найтінгейл врятувала багато життів, саме завдяки їй смертність солдатів значно знизилася. У 1934 році був створений Міжнародний фонд ім. Ф. Найтінгейл, за його ініціативою Міжнародний день медичної сестри став щорічним святом і зараз відзначається 12 травня.

День медсестри - листівки та привітання у віршах і прозі

З Днем медсестри / листівки УНІАН

В халаті білім, як сніжок на полі,

мов блискіт лебединого пера,

вітаючись привітно надовкола,

іде по коридору медсестра.

В очах легенький спалах остороги,

в руках умілих - все до ладу тут.

Десь там, в палаті, за сумним порогом

від неї конче, допомоги ждуть.

Тому нехай зникає чи маліє

у хворих біль, лишень зайдеш до них.

Життя, медсестро, - це висока мрія,

і боротьба на вигинах крутих.

…В халаті чистім, як погожа днина,

струнка, статечна, ніжна, осяйна

зайшла в палату медсестра. Людина!

А разом з нею - радість і весна.

***

День медсестри 2023 / листівки УНІАН

Акуратна, чиста і охайна,

І стерильні пальці ніжних рук.

Ти, як квітка в клумбі - біла, файна.

Голос мелодійний, як музичний звук.

Дуже вдячні тобі пацієнти

За турботу, ласку, професійний хист.

Справедливі тобі компліменти,

А моє вітання - ось цей віршик-лист.

***

Вітаю з Міжнародним днем медичної сестри та від душі бажаю залишатися милою, доброю і турботливою сестрою милосердя, дарувати пацієнтам свою чарівну посмішку, від якої хочеться жити і вірити в краще, бажаю жити з натхненням у душі і з любов’ю в серці! Нехай працюється легко, нехай кожен день буде щасливим!

***

День медсестри - листівки / УНІАН

Медсестричці золотій

У це свято побажаю -

Сміх твій ллється хай рікою,

Пацієнти поважають!

Від цукерок щоб ніколи

Твої щічки не товстіли,

І за результати праці

Частіше премії летіли!

***

Вітаю з Міжнародним днем медичної сестри! Від щирого серця бажаю успіхів, позитиву, здоров'я і прекрасного настрою. Нехай всі мрії здійснюються, робота приносить тільки радість і подяку, а життя буде яскравим і щасливим.

***

День медсестри 2023 / листівки УНІАН

Вітаю всіх медичних сестричок! Бажаю, щоб життя було до вас так само добрим і прихильним, як і ви ставитеся до своїх пацієнтів. Нехай воно оточить вас таким же теплом і турботою, подарує вам стільки ж уваги і турботи, допоможе в складних ситуаціях і збереже ваше здоров'я. Бажаю багато радісних подій, спокійних трудових днів і величезної, щирої подяки від пацієнтів. Зі святом!

***

Нехай не тільки в цей день, а й завжди звучать на вашу адресу слова подяки за те, що ви допомагаєте людям у важкі години їх життя, коли боляче і страшно. Особливо хочеться побажати вам здоров’я, добра, оптимізму, тільки позитивних емоцій на роботі та вдома.

***

З Днем медсестри / листівки УНІАН

Прийми вітання з твоїм професійним святом і найтепліші побажання благополуччя, кар’єрного зростання і вдячних пацієнтів! Нехай робота приносить не тільки радість, а й високий дохід! Великого щастя, посмішок, непохитного здоров’я, здійснення мрій і везіння у всіх справах!

***

З Днем медичної сестри! Бажаю вам легкої руки, прокварцованних кабінетів, терпимих пацієнтів і незавантажених змін. Нехай в роботі завжди будуть лад і стабільність, нехай здоров'я буде міцним, а настрій завжди сонячним. Спасибі вам за професіоналізм! Зі святом!

***

День медсестри - листівки / УНІАН

Всі ласкаво звуть тебе сестричкою, адже для хворих ти як світло у віконці: ти і вислухаєш, і поспівчуваєш, ти готова допомогти в будь-яку хвилину за першим покликом. За руки твої золоті, за серце добре хочу сказати спасибі і побажати поменше важких чергувань, побільше вдячних пацієнтів! Щоб цінували твій нелегкий труд на роботі та в сім’ї!

***

Вітаю з Міжнародним днем медсестри! Дякую за вашу дуже важливу і потрібну працю. Бажаю здоров’я, успіхів, сил і гарного настрою. Нехай робота приносить задоволення, а вдома панує любов і благополуччя!

***

З Днем медсестри / листівки УНІАН

У цей прекрасний день я від щирого серця хочу привітати одних з найвідважніших і благородних людей з професійним святом - Міжнародним днем медичної сестри, і побажати багато сил і мужності в цей нелегкий час. Нехай вас супроводжує удача, а ваша робота говорить сама за себе.

***

Вас також можуть зацікавити новини: