В Україні сьогодні відзначають День працівників ветеринарної медицини / zt-rada.gov.ua

Який свято 9 серпня 2020

У цей день світ відзначає День книголюбів і Міжнародний день корінних народів світу.

В Україні - День працівників ветеринарної медицини, День будівельника (святкуються у другу неділю серпня), в Японії - День обіймів, в ПАР - Жіночий день, в Уругваї, Чилі - День дітей, в Бразилії - День батька, в США - День рисового пудингу, День захисту лісу від пожежі, День «димняшкі», День польки, в Сінгапурі - День республіки, в Канаді - День миротворців, в Болгарії - День Військово-морського флоту.

Пам'ятні дати 9 серпня, річниці та події

У 1173 році в Італії почалося будівництво Пізанської вежі.

Відео дня
У 1483 році в Ватикані відбулося відкриття Сикстинської капели / wikipedia.org

У 1483 році в Ватикані відбулося відкриття Сікстинської капели.

У 1859 році американський винахідник Натан Еймс запатентував ескалатор, правда, тоді він назвав цю безупинно рухливу конструкцію «крутиться сходами». В цілому, патент саме на «ескалатор» вперше отримав його співвітчизник - Джесс Рено 33 роки по тому. Але винахід Еймса став прототипом прекрасно всім знайомого пристрою.

Читайте такожМедовий Спас 2020: коли і як краще відсвяткувати цей день У 1910 році американець з Чикаго Альва Джон Фішер запатентував електричну пральну машину.

У 1942 році в цей день пройшов «Матч смерті» в окупованому гітлерівцями Києві. Поєдинок між київськими футболістами і німецькими, зіграний в самий розпал Другої світової, став одним з найтрагічніших в історії футболу. З самого початку кияни вели в рахунку, але в перерві до них в роздягальню зайшов німецький полковник і під загрозою таборів і розстрілу зажадав здатися. Другий тайм пройшов в рівній і жорсткій боротьбі і німцям таки вдалося зрівняти рахунок. Але потім наші вирвали перемогу 5: 3, яка коштувала їм життя. Відразу після гри всі 11 футболістів були відвезені в Бабин Яр і розстріляні.

У 1945 році, через три дні після атомного бомбардування Хіросіми, американці скинули другу атомну бомбу, названу «Товстун», на Японію, зруйнувавши Нагасакі. Загинули 74 тисячі чоловік.

Боб Ділан / REUTERS

У 1962 році Роберт Циммерман - американський автор-виконавець, художник, письменник і кіноактор, одна з найвпливовіших фігур в поп-музиці протягом останніх п'ятдесяти років - офіційно змінив своє ім'я. З цього дня його звали Боб Ділан.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 9 серпня вшановує пам'ять святого великомученика Пантелеймона (Пантолеон). Інші назви свята: «Пантелеймон Качановий», «Кочаннік», «Цілитель», «Капустяні щі», «Палій». За старих часів 9 серпня починався останній збір лікарських трав.

Що сьогодні можна робити

Небажано виходити в поле, якщо небо не ідеально чисте і, за народними прикметами, видно, що буде дощ. Це як раз час сильних гроз.

Прикмети проти 9 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- мурахи зашпаровують входи в мурашники - скоро буде дощ;

- сильно стрекочуть коники - погода буде ясною і сухою.

9 серпня іменини

Іменини у Костянтина, Анфіси, Германа, Наума, Миколи, Сави, Івана і Миколи.