Ілюстрація REUTERS

Яке свято 6 червня 2020

У цей день світ відзначає День малювання драконів, День народження електричної праски та Міжнародний день очищення водойм.

Читайте такожДень батька 2020: дата свята, привітання, листівкиВ Україні - День журналіста. Це професійне свято працівників засобів масової інформації було засновано указом президента в 1994 році на честь прийняття Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів, що відбулося в 1992 році в цей день. День журналіста - це не тільки професійне свято кореспондентів і репортерів. Це, можна сказати, і загальнонародне свято, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події і факти. Вітаємо!

У США святкують День автокинотеатрів, День чорного ведмедя, День самогону, День очок, День іграшки Йо-йо, у Болгарії - Фестиваль троянд, в Болівії - День вчителя, у Швеції - Національний день, у Південній Кореї - День поминання, у Канаді - День збройних сил, у Казахстані - День фінансової поліції, в Іспанії - День збройних сил, в Малайзії - День народження короля.

Відео дня

Пам'ятні дати 6 червня, річниці та події

У 1664 році в цей день Новий Амстердам був перейменований в Нью-Йорк.

У 1882 році понад 100 тисяч жителів Бомбея загинули від величезних хвиль, які циклон пригнав в гавань з Аравійського моря.

Ілюстрація REUTERS

У 1882 році американець Генрі Сілі запатентував електричну праску. За 200 років до винаходу Генрі Сілі праски відливали з чавуну і розігрівали в печах. Вони швидко охололи і були абсолютно непридатні для прасування тонкої білизни або модного оксамиту. Для прасування одного плаття або камзола пралі змушені були використовувати кілька прасок різних розмірів і при цьому постійно перебувати поруч з розпеченою піччю. Незабаром замість того, щоб нагрівати праска на печі, стали засипати вугілля прямо в нього. У другій половині 19 століття в Європі з'явилися праски, працюють на газі і рідкому пальному: гасі, алкоголь і нафти. Були вони пожежонебезпечні і дуже непрактичні, але набагато повільніше охолоджувались. Перші електропраски багато в чому перевершували своїх попередників. У них нагрівальним елементом була електрична дуга, розташована між вугільними електродами, до яких підводився постійний струм. Однак, попри всі нововведення, звертатися з такими прасками було важко і небезпечно. У 1920 році з'явилися перші праски з термостатичним управлінням. В залежності від обраного типу тканини з трьох запропонованих - вовна, льон, шовк - праска нагрівалася до потрібної температури. У другій половині 20 століття з'явилися перші праски з функцією відпарювання. Подальша еволюція незамінного домашнього приладу пішла семимильними кроками.

У 1933 році в місті Кемден, штат Нью-Джерсі, відкрився перший у світі кінотеатр, в якому автолюбителі могли дивитися кіно, не виходячи з автомобіля.

У 1942 році був здійснений перший стрибок з парашутом з синтетичної тканини.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 6 червня вшановує пам'ять преподобного Микити, стовпника / фото УНІАН

Православна церква 6 червня вшановує пам'ять преподобного Микити, стовпника. У народі день називають Своборине дерево. День був присвячений такій цілющій рослині, як шипшина. Чому його називають свобориним деревом, донині невідомо. Є прикмета на 6 червня: якщо мало квітів на шипшині, то можуть виникнути біди, а якщо багато, то весь рік сім'я проживе в мирі та добробуті. Злі люди іноді спеціально зривають квіти, щоб насолити. Не випускайте свій кущ з уваги до заходу. У цей день люди зривали гілки шипшини з розпущеними квітами і приносили їх додому. Вважалося, що це допоможе вигнати нечисту силу з житла. У день свобориного дерева, щоб зберегти красу, дівчата і жінки вмивалися водою з пелюстками шипшини. А щоб красу придбати, треба було на зорі біля чагарнику вимовити замовні слова.

Що сьогодні не можна робити

Постарайтеся не сваритися з близькими людьми, за бажання зробіть для них щось хороше.

Прикмети на 6 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- травою пахне сильніше звичайного – до опадів;

- йде дощ - у лісі багато грибів;

- зацвіла шипшина - холодів більше не буде до самої осені;

- зацвіли калина і суниця - буде багато сироїжок;

- бджоли над акацією в'ються – до дощу, над горобиною – до ясної погоди.

6 червня іменини

Іменини у Микити, Симеона, Стефана, Феодора, Ксенії та Івана.