Яке сьогодні свято 1 вересня / фото ua.depositphotos.com

У перший день осені за сучасним (новоюліанском) календарем православна церква вшановує святого Симеона Стовпника, який відомий довгим аскетизмом в пустелі. За свій подвиг святий отримав дар чудотворства. Також церква вшановує його матір Марфу. Також ПЦУ в цей день вшановує Чернігівсько-Гефсиманську ікону Божої Матері.

За старим стилем в цей день церква вшановувала римського воїна Андрія Стратилата Таврійського і священномучениці Фекли.

За давньою традицією саме 1 вересня починається церковний рік. Після хрещення Київської Русі і до 17 століття наші предки відзначали Новий рік 1 вересня, в день початку православного року. Новий рік, як і в наші часи, святкували за багатим столом всю ніч. Відзначали не тільки початок року, а й закінчення сільськогосподарських робіт.

Відео дня

Перший день року вважався вдалим для новосілля, будівництва будинку, весілля і в цілому для будь-яких починань - всі справи обов'язково закінчаться вдало.

Наші предки в це народне свято влаштовували Осенини - зустріч першого дня осені. Багатії виставляли біля воріт пиво і пироги, а простий люд приходив до них в гості і просив частування. Також осінь зустрічали ярмарками, розпродажами, торгами на ринками. Кожен продавав те, що зібрав на своїй ділянці.

У народне свято 1 вересня наші предки закінчували жнива і посів озимих культур. У давні часи осінь була ранньою і холодною, тому озимі культури намагалися посіяти до її початку. Також до цієї дати викопували картоплю і буряк.

На святковий стіл в цей день готували страви з продуктів, які нещодавно зібрали на городі. Особливе значення мали страви з буряка. За давніми прикметами, на свято 1 вересня обов'язково потрібно поставити на стіл страви з буряка, щоб весь новий рік був ситим, а в родині панувала злагода. Найпопулярніша страва з буряком в Україні - це, звичайно ж, борщ.

1 вересня - знак Зодіаку

Народжені 1 вересня люди за знаком Зодіаку - Діви. Ці люди дуже цілеспрямовані і самовіддані. Вони дуже сімейні і заради рідних і дітей готові на все. Люблять комфорт і спокій - на гучних вечірках їх не знайти. Іменинники цього дня дуже працьовиті.

1 вересня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 1 вересня

У цей день не можна пліткувати про інших людей, обговорювати їх за спиною, розносити плітки і розповідати чужі секрети.

По можливості в цей день краще відмовитися від м'яса і дотримати одноденний піст.

День вдалий для поїздок і подорожей, але в дорогу не можна надягати старе і брудне взуття.

У цю дату небажано хворіти, інакше хвороба затягнеться надовго. Не варто одягатися не по погоді.

У цю дату потрібно бути дуже обережними з вогнем, а також строго заборонено розводити багаття на вулиці і в лісі. Підвищується ризик пожеж.

Прикмети погоди 1 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Який день сьогодні, такою буде вся осінь.
  • Ранковий туман 1 вересня віщує морозну і сніжну зиму.
  • Лелеки вже полетіли в теплі краї - до ранньої осені і короткого бабиного літа.
  • Південний вітер в цей день віщує хороший урожай вівса.
  • Якщо з горіха почало опадати листя, то пора викопувати буряк.
  • Дощ пішов - весь вересень буде дощовим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: