Яке сьогодні свято 11 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 11 квітня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Антипа Асійського, мученика Мартиніана і святого Калініка Черніцького. За старим стилем у свято сьогодні згадують священномученика Марка, єпископа Арефусійського.

У народі свято 11 квітня було відоме як День берези. У цього дерева наші пращури збирали березовий сік, а також зривали бруньки і сережки в лікувальних цілях. За кількістю зібраного напою судили про погоду влітку. Щасливою прикметою на Свято берези вважалося посадити біля будинку молодий саджанець дерева - він буде приносити сім'ї щастя і благополуччя.

У народне свято 11 квітня приносили додому молодий березовий прутик. Він вважався потужним оберегом будинку від блискавки та пожежі. Такі гілочки розкладали не тільки в оселі, а й у хліві та стайні, щоб тварини не хворіли і давали здорове потомство.

Відео дня

У це народне свято люди очікували розливу річок і озер, частих дощів, остаточного танення снігу. Якщо ж день Антипа видавався посушливим, то це було поганою прикметою для врожаю. Особливо нехорошим знаком вважалося пересихання джерел і колодязів.

11 квітня - дуже хороший день для боротьби з бур'янами і шкідниками на городі. У давні часи, коли не було винайдено хімічних препаратів, комах відлякували часниковою водою. Також дата вдала для лікування зубів.

11 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером упевнені в собі, незалежні, волелюбні й дуже вперті, а також образливі та мстиві. Характер у них непростий, але вони здатні на щиру любов і безкорисливу турботу. Мають сильне почуття справедливості та обов'язку, дуже відповідальні.

11 квітня свято України / фото dae jeung kim, Pixabay

Що не можна робити 11 квітня

Не можна цього дня рубати дерева, обрізати і ламати гілки, обривати листя. Якщо збираєте березовий сік, то з одного дерева не можна брати більше 3 літрів.

Не можна мочити ноги у водоймах.

Сушити білизну на вулиці сьогодні - погана прикмета.

Не стрижіть волосся, інакше воно почне випадати.

Прикмети погоди 11 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо земля сьогодні суха, то врожай зерна цього року буде мізерним.
  • Із берези тече багато соку - до дощового літа.
  • Якщо на березі з'явилося листя, то через тиждень можна починати садити картоплю.
  • Хмари швидко пливуть - до спеки.
  • Якщо сороки низько в'ють гнізда, то влітку часто будуть грози.
  • Морозна ніч віщує хороший урожай ярих культур.
  • Гроза 11 квітня віщує гарний урожай горіхів і грибів цього року.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: