Яке сьогодні свято 19 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 19 березня за новим стилем вшановує пам'ять подружжя-мучеників Хрисанфа і Дарії, а також мучеників Клавдія і Панхарія. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Аркадія Кіпрського і мученика Костянтина Амморейського.

Народне свято 19 березня відоме як Дарія Брудна. Наші предки до цієї дати очікували потепління, танення льоду і снігу, частих опадів. До другої половини березня дороги розмивалися і покривалися сльотою. Через це люди не вирушали в дорогу, а чекали, поки бруд підсохне.

На Русі в свято 19 березня чекали прильоту ластівок і лелек. Якщо пара цих птахів оселилася біля будинку, то на таку сім'ю чекає щастя і продовження роду. Образити лелеку сьогодні вважається серйозним гріхом.

Відео дня

Власники колодязів у цю дату запрошували додому священиків, щоб ті освятили колодязну воду. Тільки після цього її можна було пити.

Якщо до 19 березня ще лежав сніг, то господині в це народне свято білили полотна. Вірили, що березневий сніг найкраще відбілює тканину.

19 березня - вдалий день для лікування, операцій і будь-яких медичних процедур. Також це щаслива дата для будь-яких романтичних справ - весілля, побачення, спільного відпочинку подружжя.

19 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером допитливі, творчі, цілеспрямовані. Хочуть домогтися великого успіху в житті. Однаково суворі до себе і до рідних. У спілкуванні не дуже відкриті й рідко показують справжні емоції. Народжені 19 березня люди здаються холоднокровними і жорсткими, але в спілкуванні з близькими показують свою м'яку сторону.

19 березня свято України / фото pixabay.com

Що не можна робити 19 березня

Категорично заборонено ображати птахів, руйнувати їхні гнізда і рубати дерева, на яких оселилися птахи. Не можна різати на м'ясо домашню птицю.

Якщо приснився хороший сон, то про нього не можна нікому розповідати, інакше точно не збудеться.

Цього дня постарайтеся бути акуратними, не бруднитися і не носити брудний одяг і взуття. Не можна лягати в ліжко у вуличному одязі.

Прикмети погоди 19 березня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо день похмурий і дощовий, то весь залишок березня таким буде.
  • Хмари високі та білі - до поліпшення погоди, сірі та низькі - до негоди.
  • Лелеки повернулися із зимівлі - до теплого квітня.
  • Якщо дме холодний вітер, то потепління настане нескоро.
  • Зірок уночі не видно - до потепління.
  • Птахи риються в землі - до теплої погоди, а якщо сидять на деревах, то буде холодно.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: