Яке сьогодні свято 2 серпня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 2 серпня вшановує пам'ять преподобного Іллі, найвідомішого християнського пророка. Наші предки завжди шанували цього святого. День Іллі українці поважали і мали багато традицій. Ілля Пророк вважався повелителем дощів і блискавок, як язичницький Перун.

За давніми українськими звичаями, в Ільїн день починаються "горобинові ночі". Так називали грозові ночі з блискавками. Вважалося, що грози наганяє на землю нечиста сила. Традиційно в це народне свято йде дощ, а часто і з грозою. Якщо гриміло, то наші предки не підпускали до себе кішок і собак - побоювалися, що в тварин в цей день може вселитися зла сила, яка і напускає негоду.

У народне свято 2 серпня дощ вважається благодатним і зцілюючим. Якщо день видався дощовим, то наші предки виходили на вулицю і спеціально промокали під дощем, або як мінімум вмивалися дощовою водою. Вірили, що це зцілить будь-які хвороби.

Відео дня

Наші предки в народне свято 2 серпня випікали хліб з свіжозібраного зерна і з'їдали всією сім'єю "за хороший урожай". Нерідко зерно перед помелом на борошно освячували в церкві, і тоді пекли святий хліб. Випічку роздавали кожному члену сім'ї від найстарших до наймолодших. Вважається, що такий хліб додає здоров'я і від нього не повніють.

У свято 2 серпня українці переставали купатися в річках і водоймах. Говорили, що "до Іллі мужик купається, а після Іллі - з водою прощається". Після цієї дати вода вважалася занадто холодною і небезпечною для купання.

2 серпня - знак Зодіаку

Народжені люди 2 серпня за знаком зодіаку - Леви. Іменинники цього дня горді і вперті. За характером вони доволі закриті і рідко відкриваються близьким. Вони впевнені в собі і ніколи не змінюють свою думку під тиском громадськості. Не визнають авторитетів. Завжди заступаються за свою сім'ю, рідні відчувають їх підтримку.

Що за свято 2 серпня в Україні / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 2 серпня

У цей день не можна працювати на полі і в саду, а також йти в похід на природу, інакше може вбити блискавкою. В цілому в цей день краще відмовитися від будь-якої роботи на природі.

Не можна ходити в ліс по гриби і на риболовлю сьогодні, інакше можуть напасти агресивні тварини.

У день Іллі небажано пускати в дім кішок і собак, якщо вони живуть на вулиці, а також не підходити близько до бездомних тварин. Домашню худобу в цю дату на випас не випускали, щоб в неї не вселилася зла сила і не вдарила блискавка.

Не можна надягати дорогі речі і коштовності сьогодні, а також хвалитися своїм багатством і матеріальними речами, оскільки пророк Ілля не любить хвальків і гордців.

2 серпня вважається поганою прикметою довго дивитися в дзеркало.

З 2 серпня не можна купатися в річках і озерах.

Прикмети погоди 2 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо білки запасають багато припасів, то зима буде суворою. Також на складну зиму вказує велика кількість ягід на калині.
  • Якщо на Іллю пішов дощ, то ще тиждень дощитиме.
  • Вранці на траві немає роси - скоро похолодає.
  • Гроза в цей день віщує хороший урожай зерна, але також значно підвищує ризик пожежі.
  • Якщо пропали з вулиці комарі і павуки, то скоро погода зіпсується.
  • Граки почали збиратися у великі зграї - до ранньої осені.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: