Яке сьогодні свято 20 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу.

Наші предки в це народне свято згадували померлих рідних. Люди вірили, що загиблі 20 квітня приходять на землю і дивляться, чи пам'ятають їхні близькі. Тому в цю дату було прийнято відвідувати могили померлих, прибирати їх і висаджувати нові квіти. Потім увечері накривали ситну вечерю з близькими загиблого.

Згідно з народними віруваннями, до 20 квітня остаточно прокидається природа, набрякають плодові бруньки на деревах, вилазять із нір тварини і закінчується збір березового соку. Жінки в народне свято 20 квітня збирали дикі трави і частини рослин.

Відео дня

У народне свято 20 квітня займалися водними процедурами - ходили в лазню, обливалися водою і витиралися вологим рушником. Таким чином люди зміцнювали імунітет. Жінки вмивалися джерельною водою для краси, а також поливали нею насіння під час посівів.

День здавна вважається вдалим для посіву будь-яких овочів, але тільки в тому разі, якщо немає дощу і вітру. Якщо ж почалася негода, то люди чекали ще тиждень перед тим, як сіяти насіння. У південних областях України почали садити ранню картоплю.

З 20 квітня до середини травня рибалки переставали ходити на промисел. У риб починався період нересту, протягом якого суворо заборонено рибалити.

20 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером творчі та амбітні, мають великі цілі в житті. Однаково суворі до себе і до близьких, самокритичні та чесні. Народжені 20 квітня люди консервативні, їм важко приймати нове та змінювати старі звички.

20 квітня свято України / фото Pixabay

Що не можна робити 20 квітня

Не можна в цей день галасувати, голосно сміятися і слухати музику.

Невдалий день для дорогих покупок і великих фінансових вкладень.

У спальню подружжя не варто впускати незнайомців і малознайомих людей, інакше між чоловіком і дружиною почастішають сварки.

Суворо заборонено риболовлю сьогодні.

Прикмети погоди 20 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • День дощовий і холодний - до поганого видобутку меду на пасіках, але хорошого врожаю калини.
  • Ранкова роса віщує ясну погоду найближчими днями.
  • На сосні з'явилося багато молодих шишок - до гарного врожаю жита цього року.
  • Якщо пройшов дощ, то протягом трьох днів нічого сіяти не можна, інакше буде багато бур'янів.
  • Велика кількість сережок на осиці обіцяє багатий урожай гороху.
  • Якщо грім гримить, то добре вродяться ранні овочі.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: