Яке сьогодні свято 22 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 22 березня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Василя, пресвітера Анкірського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують сорок мучеників-воїнів, які загинули за віру.

У народне свято 22 березня люди з нетерпінням очікували потепління. До цього дня починав танути сніг, річки розливалися, дороги вкривалися брудом. Частіше пригрівало сонце. У цей період люди відкладали поїздки, бо коліями було не проїхати, а натомість працювали вдома.

Дуже гарною прикметою вважався ранній приліт жайворонків, ластівок, лелек, зозуль та інших перелітних птахів. Господині в це народне свято пекли пиріжки та домашнє печиво у формі птахів. Випічкою пригощали всіх рідних, а частину тіста залишали на частування домовику. Таким чином сподівалися прискорити настання весни та прихід весняного тепла.

Відео дня

Чоловіки перевіряли дахи будинків і сараїв на наявність протікань, утеплювали хлів, лагодили вози і точили сільськогосподарські прилади. Вірили, що якщо господар заздалегідь підготується до посівного сезону, то йому пощастить з урожаєм, а в безвідповідального селянина нічого не вродить.

22 березня ворожили за погодою в наступні дні. Якщо день був морозним і похмурим, то наступні 40 днів також будуть холодними, і лише потім прийде справжня весна.

Свято 22 березня підходить для збору березового соку.

22 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня впевнені в собі, незалежні та енергійні. Відрізняються нестандартним мисленням і не бояться виділятися з натовпу. Мають гостру інтуїцію та швидкий розум. Дуже вперті - сперечатися з ними марно.

22 березня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 22 березня

Підвищується ризик поранень, порізів та опіків, тому за можливості не варто користуватися гострими предметами та розпалювати багаття.

Не можна викидати хліб, гратися з ним і купувати більше хліба, ніж можете з'їсти.

Наснився кошмар - нікому його не розповідайте, інакше збудеться.

Не можна цього дня погано поводитися з птахами, відганяти їх від будинку і рубати дерева з гніздами. Також не варто рубати курей і качок на м'ясо.

Прикмети погоди 22 березня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Сині хмари віщують дощову і морозну погоду.
  • Якщо опівдні не видно сонця за хмарами, то залишок березня буде похмурим.
  • Подув теплий вітер - до непогожого літа.
  • Лелеки вже прилетіли - до потепління.
  • Якщо птахи почали будувати гнізда, то скоро погода покращиться.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: