Яке сьогодні свято 26 вересня / фото Josep Monter Martinez / Pixabay

Православна церква України 26 вересня вшановує пам'ять одного з дванадцяти апостолів Іоанна Богослова, автора одного з Євангелій і єдиного апостола, який помер своєю смертю. Багато релігієзнавців вважають, що Іоанн був найулюбленішим учнем Христа. За старим стилем в цей день церква згадувала римського мученика Корнилія.

У народі Іоанн Богослов шанувався спочатку як покровитель іконописців, а потім - всіх художників. Народне свято 26 вересня здавна вважається вдалим для малювання і в цілому для творчості. Будь-які твори мистецтва вийдуть вдалими.

Іоанну Богослову також моляться про безпеку і благословення в далекій дорозі. А день його пам'яті вважається вдалим для поїздок і відряджень. Однак в цей день вважається поганою прикметою довго затримуватися на перехрестях і піднімати предмети з землі.

Відео дня

Наші предки в це народне свято викопували коренеплоди - ріпу, моркву, буряк, пізню картоплю. Вважалося, що з цього дня припиняється ріст всіх рослин, тому потрібно встигнути викопати город до 26 вересня. Зібрані в цю дату овочі, за прикметами, будуть довго зберігатися. Також в цю дату закінчували посів озимих культур.

За давніми віруваннями в свято 26 вересня обов'язково потрібно з'їсти трохи редьки з цукром або з медом. Ця рослина принесе міцне здоров'я і до кінця року захистить від хвороб.

26 вересня - знак Зодіаку

Народжені 26 вересня люди за знаком Зодіаку - Терези. Іменинник 26 вересня за характером наполегливий і цілеспрямований, завжди домагається своїх цілей. Такі люди дуже раціональні і приземлені, не люблять байдикувати і вести порожні розмови. Доволі егоїстичні і не поступляться своїм щастям, але завжди готові допомогти близьким.

26 вересня свято Україна / фото GAIMARD / Pixabay

Що не можна робити 26 вересня

У цей день не варто освідчуватися в коханні, одружуватися і вінчатися, знайомитися з батьками другої половинки. День невдалий для любовних справ - вони закінчаться невдачею.

Не можна гадати за допомогою дзеркала сьогодні - це дуже погана прикмета.

26 Ввересня не можна займатися прибиранням, пранням, підмітанням підлоги. Не варто займатися важкою фізичною працею.

У День Іоанна Богослова не можна заздрити, конфліктувати, лаятися матом, кричати на дітей.

Не варто плакати і сумувати в цей день, інакше ваші проблеми посиляться.

Прикмети погоди 26 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато жолудів на дубі вродило - до холодної і сніжної зими.
  • Вода на річках і озерах дуже холодна - до закінчення бабиного літа.
  • Кури почали линяти - до теплої зими.
  • Чим вищі мурашники побудували мурахи, тим суворішою буде зима в цьому році.
  • Граки полетіли на зимівлю - перший сніг рано випаде.
  • Якщо пішов дощ, то буде хороший урожай озимих культур.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: