Церковне свято 26 вересня / depositphotos.com

Корнилій жив у Кесарії і був язичником. Незважаючи на це, вів благочестиве життя, одного разу уві сні побачив Господа. Той сказав йому, щоб Корнилій покликав Петра, який розповість, як очистити себе і свій будинок.

Петру теж було чудове бачення якраз в той момент, коли посланці від Корнилія йшли за ним. Апостол Петро погодився піти в будинок Корнилія, його там прийняли радо. Люди пили, їли і славили Господа на різних мовах. Петро забрав Корнилія з собою і звів в єпископи. Корнилій чесно служив Господу, за багато років звернув сотні язичників в християнство, подорожував з проповідями по світу. Помер мирно.

На честь священномученика сьогодні відзначається народне свято 26 вересня - Корнільєв день.

Відео дня

Православне свято 26 вересня - свято оновлення

Вважається, що місце, де Ісус здійснив спасіння (гора Голгофа), місце розп'яття і похоронна печера були покинуті, а потім і осквернені язичниками та юдеями. У II столітті імператор Адріан наказав засипати печеру сміттям, а на Голгофі побудував язичницький храм. Така ж доля спіткала й інші місця, освячені Спасителем.

У IV столітті імператор Костянтин і мати його Олена, звернувшись в християнство, вирішили відновити святі місця. У 335 році всі роботи були закінчені і на горі Голгофі звели храм на честь Воскресіння. У просторіччі свято називається Воскресінням Словущим.

Прикмети 26 вересня

Погодні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • кури линяють - зима буде теплою;
  • постояти під дощем - очиститися і оздоровитися на весь прийдешній рік;
  • граки полетіли - скоро піде сніг.

Що сьогодні не можна робити

У цей день небажано грати весілля, свататися або влаштовувати галасливі вечірки. Якщо уникнути цього не можна, то церква рекомендує зробити який-небудь благородний вчинок, тоді заборона буде знята. Прибирати в будинку також не варто, якщо дуже хочеться, то можна зробити перестановку.

Що можна робити 26 вересня

До сьогоднішнього дня наші предки прибирали весь урожай, щоб він не зіпсувався, коли прийдуть холоди. Також вони читали молитву святому Корнилію, просячи у нього щастя і здоров'я для сім'ї. Традиційною стравою в цей день була редька (з медом) і борщ. 26 вересня - хороший день, щоб посадити яблуню і смородину, підрізати кущі, полити квіти.

Вас також можуть зацікавити новини: