Народне свято 7 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 7 березня за новим стилем вшановує пам'ять священномучеників із стародавнього міста Херсонеса (сучасний Севастополь) - Єфрема, Василя, Павла, Євгена і Капітона, а також вшановує ікону Богоматері "Споручниця грішних". За старим стилем у свято сьогодні згадують сповідника Маврикія Апамейського та Афанасія Павлопетрійського.

У це народне свято в давні часи починав танути сніг і бурульки. Часто з дахів падали пласти снігу, тому люди намагалися під ними не ходити. Розпускалися первоцвіти, а сонце все частіше показувалося за хмарами.

Проте до настання стійкого тепла ще було далеко. Погода в будь-який день могла змінитися на заморозки, тому українці в перші дні березня ще не вирушали в далеку дорогу. Люди боялися, що шлях замерзне і віз загрузне. Народне свято 7 березня здавна вважається невдалим для подорожі.

Відео дня

У цей період в Україну прилітали перші перелітні птахи - шпаки, дрозди, жайворонки, ластівки, лелеки, зозулі. Якщо птахи починали вити гніздо на подвір'ї, то це вважалося щасливою прикметою для родини. А якщо пташка залетіла в будинок через вікно, то в ньому протягом року буде достаток.

Свято 7 березня - вдалий день для риболовлі. А для міцного здоров'я на всю сім'ю варто приготувати страву з риби - пироги, юшку, котлети. Той, хто сьогодні скуштує риби, довго не хворітиме.

7 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером оптимістичні, емоційні та вразливі. У них нестабільна самооцінка. Їм важко відмовляти близьким і відстоювати свою точку зору. Народжені 7 березня люди дуже творчі та інтелектуально розвинені, але швидко здаються в разі невдач.

Свято 7 березня в Україні / фото Benjamin Balazs, Pixabay

Що не можна робити 7 березня

Невдалий день для поїздок і подорожей.

Не варто цього дня нічого садити і сіяти на ділянці - такі рослини не приживуться.

Не можна 7 березня ворожити на кохання, займатися ворожіннями і приворотом.

Не можна руйнувати пташині гнізда.

Категорично заборонено рвати дикі первоцвіти.

Прикмети погоди 7 березня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Вода з дахів сильно капає - до багатого врожаю льону.
  • Ворони в землі риються - до потепління, сидять на деревах - до морозу.
  • Якщо прилетіли жайворонки, то морозів більше не буде.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: