Коли колядуть в Україні 2024 / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

В Україні розпочався період зимових свят - Різдво, Щедрий вечір, Новий рік та Хрещення Господнє. Серед українських дітей існує традиція ходити в гості до сусідів та родичів у цей період, співати пісні та натомість отримувати частування. Залежно від дати діти виконують колядки, щедрівки чи посівалки. Ці обрядові пісні є дуже давніми традиціями, культурною спадщиною українців, яку треба знати та пам'ятати.

1 вересня 2023 року православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Після календарної реформи змінилися дати Різдва, Маланки та інших зимових свят. Разом із ними зміняться дні, коли найменші українці виконують ритуальні пісні. Ми розповімо, коли колядують, щедрують і посівають в Україні за новоюліанським календарем.

Коли колядують 2023

На питання, коли колядують в Україні, немає однозначної відповіді - ця традиція має регіональні особливості. Але незмінною залишається прив'язка колядок до Святвечора та Різдва.

Відео дня

У західних областях України колядувати прийнято на Святвечір, у вечір перед Різдвом. У більшості ж областей України колядувати прийнято в ранок Різдва.

Отже, ось коли колядують за новим календарем залежно від регіону:

  • увечері 24 грудня у Святвечір;
  • зранку 25 грудня у Різдво Христове.

Якщо ж ви дотримуйтеся старого стилю, то дата колядування для вас не змінюється. Ось коли колядують у 2024 році:

  • увечері 6 січня у Святвечір;
  • вранці 7 січня на Різдво.

У деяких регіонах колядують кілька днів або навіть тижнів. Колядувати можуть як хлопчики, так і дівчатка. Колядки на Різдво 2023 зазвичай прославляють родючість землі і містять побажання щастя.

Коли щедрують 2023

Щедрівки – це ритуальні пісні, які співають на день Маланки (він же - Щедрий вечір). До переходу на новий стиль щедрувати ходили 13 січня на Новий рік. Тепер з переходом на новоюліанський стиль змінилася і дата, коли щедрують за новим календарем - це 31 грудня.

Щедрувати можуть і хлопчики, і дівчатка. У щедрівках вихваляють власника будинку, його господарство та родину, а також просять виявити щедрість до щедрувальників. За давніми повір'ями вважалося, що така обрядова пісня принесе господареві добрий урожай, але за це він обов'язково має пригостити дітей.

Цікаво, що щедрівки з'явилися ще за дохристиянських часів, коли Новий рік відзначали у березні. Ось чому в пісні "Щедрик" прилітає ластівка та народжуються овечки, що характерно для весни, а не для січня.

Коли посівають в Україні 2024

Засівати в українців прийнято в свято Василя, він же старий Новий рік. Відповідь на питання, коли посівають в 2024 році за новим календарем - 1 січня.

На відміну від колядок і щедрівок, засівальні пісні співають тільки хлопчики, юнаки та чоловіки. Одночасно зі співом господарям будинку також обсипають поріг зерном, бажаючи гарного врожаю в новому році.

Вас також можуть зацікавити новини: