М'ясопусний тиждень 2023 / depositphotos.com

19 лютого відзначається М'ясопусна неділя, або Неділя про Страшний суд. Чому вона так називається та як її правильно провести - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, коли цього року будуть батьківські суботи 2023 - дати за православним календарем.

Що таке М'ясопусна неділя

Третя неділя підготовчого періоду перед Великим постом в православному календарі називається Неділя про Страшний суд, або М'ясопусна неділя. Відразу обмовимося: неділя в церковно-слов'янській мові - це саме недільний день, а слову "тиждень" у значенні сім днів відповідає назва "седмиця". Тобто, М'ясопусна неділя цього року - це неділя, 19 лютого.

Відео дня

У цей день у церкві проводяться богослужіння - вони закликають кожного покаятися, почати виправляти своє життя і творити милосердні справи. Також М'ясопусна неділя - це останній день перед Великим постом, коли дозволено їсти м'ясо. 

М'ясопусна неділя - що можна їсти 

М'ясопусна неділя - це день, коли намагалися вдосталь наїстися м'яса і м'ясних продуктів, аж до самого Великодня. Вважалося, що за день потрібно 12 разів м'ясо їсти. 

Особливих заборон на їжу в М'ясопусна неділя немає: можна їсти свинину, м'ясо птиці, яловичину, ковбасу. Але наїстися вдосталь - не означає без міри. Важливо пам'ятати, що йде підготовка до суворих обмежень, тому краще, щоб м'ясо було пісним. 

Також в М'ясопусну неділю можна їсти молочні продукти, яйця і млинці - головну страву наступної, Сирної седмиці, або, як її називають в народі, Масляної.

Що можна робити в М'ясопусну неділю

У М'ясопусну неділю варто відвідати службу в храмі та покаятися в гріхах. У цей день радять молитися про здоров'я, сімейне щастя і благополуччя. Слід провести день у спокої, щоб морально підготуватися до Сирної седмиці і Великого посту. Якщо маєте намір постити, можна продумати свій пісний раціон. 

Що не можна робити в М'ясопусну неділю

Є і кілька заборон для цього дня:

  • не можна ні з ким лаятися або когось ображати - ні словами, ні діями;
  • не можна переїдати м'яса і м'ясних продуктів - знайте у всьому міру;
  • не можна влаштовувати пишні застілля з алкоголем;
  • не можна впадати в зневіру через відмову від м'яса.

Пам'ятайте, що Великий піст - не покарання і сприймати його потрібно не як тортури, а як очищення тіла і душі. 

Вас також можуть зацікавити новини: