Яке сьогодні свято 12 березня / фото pixabay.com

Православна церква України 12 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Феофана Сігріанського та святого Георгія Двоєслова. За старим стилем у свято сьогодні згадують святого Прокопія Декаполіта

З цього дня в давнину дороги починали руйнуватися, покриватися брудом і поступово перетворюватися на бездоріжжя. Тому день отримав назву Дорогоруйнівник. Наші предки у це народне свято не ризикували вирушати у далеку дорогу, щоб не загрузнути у дорозі. Натомість дату проводили вдома.

У Київській Русі був ритуал "слухання" доріг. Перед тим, як виїжджати з дому, трохи йшли пішки і перевіряли, чи м'яка земля і чи не капає вода з дахів. Якщо люди підозрювали, що незабаром настане відлига та розлив річок, то поїздку відкладали. А якщо земля була замерзла і тверда, то шлях вважався вдалим.

Відео дня

Українці у свято 12 березня наповнювали шпаківні та розвішували в саду. Люди дуже раділи пернатим на ділянці, адже вони з'їдають багато шкідників рослин. Ми вже розповідали, що покласти у годівницю для птахів, щоб вони постійно відвідували ваше подвір'я.

Народне свято 12 березня вважається дуже вдалим днем для посівних робіт, висадження рослин у теплицю та на розсаду. А якщо три дні поспіль не було морозів, то можна вже сіяти насіння на городі. Раніше ми писали, що посадити в березні у відкритий грунт.

12 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня мають емоційний, чутливий характер. У них творчий розум і багата уява. Народжені 12 березня люди розумні, амбітні та працьовиті, але досягти великих успіхів їм заважає невпевненість у собі та страх змін.

12 березня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 12 березня

Якщо вирушили в далеку дорогу в цей день, не можна в дорозі лаятися матом, голосно співати, свистіти, кричати.

У день Прокопа, за давніми повір'ями, двері будинку повинні бути відкритими для гостей і рідних. Не можна в цю дату відмовлятися впускати людини, якщо він прийшов в гості. Також не можна відмовляти друзям і рідним у допомозі.

Прикмети погоди 12 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  •  Якщо на вербі з'явилися перші листочки, то вже можна сіяти ранні овочі та зелень.
  • Вівці голосно і часто блеють - до погіршення погоди.
  • Проліски розпустилися - пора орати землю.
  • Якщо день випадає на молодика, то можна садити ягідні чагарники - буде хороший урожай. Якщо дата випадає на повний місяць, то можна садити фруктові і горіхові дерева.
  • Якщо день безхмарний і сонце сильно гріє, то березень буде теплим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: