Яке сьогодні свято 17 березня / фото УНІАН

Православна церква України 17 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Олексія, людини Божої, а також священномучеників Трохима і Фала. За старим стилем у свято сьогодні віруючі згадують преподобного Герасима Йорданського, який у Київській Русі вважався покровителем граків.

Цього року у народне свято 17 березня відзначається Прощена неділя 2024. У такий день потрібно вибачитися у рідних, близьких та друзів, якщо ви в чомусь завинили. А також не варто тримати зла, якщо вибачилися перед вами.

Сьогоднішнє народне свято було відоме під назвою Олексій Теплий. У другій половині березня часто наставало довгоочікуване потепління, а дороги розмивало. Люди пересідали з возів на сани. День 17 березня присвячували огляду возів, ремонту та змащуванню коліс. Транспорт готували заздалегідь і тільки потім запрягали коня.

Відео дня

За старим стилем у свято 17 березня відзначали день Герасима, в який спостерігали за птахами та раділи їхньому прильоту. Жінки випікали короваї або печиво у формі птахів, щоб прискорити настання весни. Частину печива роздавали бідним та жебракам, а крихти віддавали птахам. Діти робили годівниці, наповнювали зерном та розвішували в саду. Таким чином намагалися привабити на ділянку птахів, які полюватимуть на шкідників.

17 березня - вдалий день для прання та прибирання, купівлі нових речей до будинку. Також із цього дня можна збирати березовий сік.

17 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером творчі та винахідливі. Мають незвичне мислення, через що їх часто не розуміють знайомі. У них гострий розум, розвинена інтуїція та великі амбіції. Народжені 17 березня люди ставлять перед собою глобальні цілі та хочуть залишити слід в історії, але їм заважає невпевненість у собі та страх невдачі.

17 березня свято Україна / фото kyivcity.gov.ua

Що не можна робити 17 березня

У наших предків існувала заборона на носіння нового і неношеного взуття в цей день. Ніхто точно не знав, з чим пов'язана така заборона, але всі її дотримувалися.

Поганою прикметою в день Герасима вважається спати допізна. Краще встати якомога раніше, і тоді всі справи будуть вдаватися.

Прикмети погоди 17 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Птахи почали посилено будувати гнізда - до швидкого потепління.
  • Якщо весь сніг розтанув без сліду, то "мінусової" температури в березні більше не буде.
  • Гроза в цей день віщує теплу, але дощову весну, а також хороший урожай горіхів.
  • Веселка в цей день з'явилася - до сильного вітру і погіршення погоди.
  • Птахи ходять по землі - до гарної погоди, сидять на деревах - до похолодання.
  • Якщо на деревах почали розпускатися бруньки, то вже можна сіяти ранні овочі і квіти.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: