Яке сьогодні свято 2 грудня / фото Henri Sellier, Pixabay

Православна церква України 2 грудня за новим стилем вшановує пророка Авакума з дванадцяти малих пророків. За старим стилем 2 грудня церква шанувала пророка Авдея. Цього святого вважали покровителем домашнього господарства та сімейного благополуччя.

У народне свято 2 грудня у Київській Русі побоювалися опівночіць - нічних духів, які наганяють на людей кошмари. Щоб захистити від кошмару дитину, на неї вдягали нову нічну сорочку, змочену святою водою.

Наші предки в це народне свято проводили спеціальний обряд для достатку в родині і захисту дому від злих сил. Для цього тупою стороною сокири вдаряли по всіх одвірках і віконних рам в домі. Вірили, що такий ритуал принесе удачу. Також сокиру клали під ліжко дитини або вагітної жінки, щоб нечисть їх не чіпала.

Відео дня

В свято 2 грудня намагалися без потреби не виходити з дому, оскільки побоювалися, що в цю дату на землі панує зла сила, яка задурманює розум. Також в цю дату не приймали важливих рішень, не ризикували і не робили фінансових вкладень, оскільки, за повір'ями, нечисть може підштовхнути до неправильних рішень.

Наші предки 2 грудня намагалися зберегти тіло в теплі. Вірили, що тоді жодна хвороба не загрожуватиме здоров'ю. У цей день сиділи біля печі і пили трав'яний чай з медом. Мед 2 грудня, за давніми віруваннями, наділявся особливими цілющими якостями.

За повір'ями, сон в ніч з 1 на 2 грудня збудеться, якщо записати його сюжет на листочку і повторити з ранку три дні поспіль.

2 грудня - знак Зодіаку

Народжена 2 грудня людина за знаком Зодіаку - Стрілець. У іменинників цього дня сильний та вольовий характер. Вони добре контролюють свої емоції та обмірковують дії. Не схильні до бурхливих реакцій. Добре сприймають критику, але тяжко змінюють звички. У них багато енергії і вони вміють спрямовувати зусилля у правильне русло.

грудня свято Україна / фото УНИАН, Виктор Ковальчук

Що не можна робити 2 грудня

У цей день не варто випасати домашню худобу.

Невдалий день для великих покупок, ризикованих фінансових вкладень і важливих починань.

У цю дату не можна пити алкоголь. Сьогодні з нетверезою людиною може трапитися біда.

Прикмета погода 2 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо вітер вдень змінив напрямок, то погода скоро зіпсується.
  • Похмурий день віщує швидке потепління.
  • Ясне небо - до швидких морозів.
  • Кіт ховається під ковдру - скоро похолодає.
  • Якщо випало багато снігу, то в наступному році будуть суворі морози.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: