Яке сьогодні свято 23 листопада / фото УНІАН (Андрій Горб)

Православна церква України 23 листопада по новому стилю вшановує єпископів Григорія Акрагантійського та святителя Амфілохія Іконійського. За старим стилем церква 23 листопада шанувала пам'ять шести молодших апостолів, в тому числі Ераста і Родіона. Погода в цей день зазвичай була непередбачуваною і мінливою, але завжди змінювалася в гіршу сторону. У народі цю дату прозвали Родіон Льодолом, оскільки річки вже покривалися льодом.

Наші предки в свято 23 листопада освячували в церкві сіль і хліб. Святою сіллю користувалися всю зиму і додавали в їжу худобі. Вірили, що так тварини легше перенесуть морози. А освячений хліб їли для захисту від злих духів.

Також у народне свято 23 листопада чоловіки варили пиво, а жінки пекли м'ясні пироги. Із готовими стравами влаштовували посиденьки. Дівчата цього дня ворожили на заміжжя. Для цього варили куряче яйце і дивилися на нього в розрізі: що ближче до краю знаходиться жовток, то ближче весілля.

Відео дня

Мисливці в цей день відправлялися на промисел. День вважається вдалим для полювання - можна зловити багато звірів. А рибалки не йшли на риболовлю, а чекали морозів і більш товстого льоду.

Увечері в це народне свято намагалися без великої потреби не виходити з дому. Якщо ж потрібно було кудись вийти, то обов'язково освітлювали собі дорогу ліхтариком або сірниками. У день Родіона було прийнято здійснювати добрі справи і допомагати бідним людям і вдовам.

23 листопада - знак Зодіаку

Народжена 23 листопада людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером горді та впевнені у собі. Талановиті у ручній праці. Народженим 23 листопада людям усміхається доля, їм постійно щастить по життю, а досягнення даються легко. Їхнім головним недоліком є егоїзм і невміння визнавати свою неправоту.

Свято 23 листопада Україна / фото УНИАН

Що не можна робити 23 листопада

У цей день не можна сперечатися з людиною, з якою ви погано ладите, інакше остаточно посваритесь.

Увечері і вночі не варто виходити з дому без великої необхідності.

Невдалий день для риболовлі.

Не можна цього дня робити необдумані чи емоційні покупки, інакше у майбутньому пошкодуєте про них.

Не давайте обіцянок, якщо не впевнені, що точно зможете їх виконати.

Прикмети погоди 23 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Горобці голосно співають - до швидкого потепління.
  • Якщо випало багато снігу, то зима буде теплою.
  • Багато бруду на дорозі - до морозної зими.
  • Вітряна погода в цей день обіцяє похолодання і хуртовини.
  • Туман стелиться над землею - до потепління.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: