Народне свято 24 червня / фото ua.depositphotos.com

24 травня православні віруючі вшановують пам'ять мученика Мокія Амфіпольського, а також творців старослов'янської абетки Кирила і Мефодія, які в християнстві зараховані до рівноапостольних. 

Наші предки 24 травня не займалися посівами і не працювали на городі. Існувало марновірство (втім, не підтверджене фактами), що якщо посіяти овочі 24 травня, то їх поб'є градом і буде неврожай.

Дівчата в день Мокія не працювали, а пліткували з подругами і разом плели вінки з травневих польових квіток. Старші люди виганяли на випас корів, коней і кіз, а також відправляли купатися в найближчі водойми водоплавних домашніх птахів.

Відео дня

Народжені 24 травня люди за характером розумні, винахідливі і навіть хитрі. Вони швидко звикають до будь-яких змін. Мають сильний дар переконання і легко перемагають в будь-яких суперечках.

Що не можна робити 24 травня

Давні забобони свідчать, що 24 травня не можна купатися у водоймах, інакше русалки на дно потягнуть. Не можна також сіяти ніякі рослини, інакше їх влітку град поб'є.

Також в цей день не варто гуляти біля дикого узбережжя, оскільки річки в кінці травня часто розливаються і навколо них утворюються небезпечні трясовини.

В кінці травня багато видів риб метають ікру. Не варто ходити на риболовлю 24 травня, щоб не порушити цей природний процес.

День 24 травня невдалий для будівництва і ремонту, а також будь-яких важливих і великих покупок.

Прикмети погоди 24 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в день Мокія пішов дощ, то літо буде дощовим.
  • Якщо погода спекотна і посушлива, то і літо таким буде.
  • Бджоли літають далеко від вулика - до поліпшення погоди.
  • Якщо 24 травня прогримів грім - це хороша прикмета. Значить в цьому році буде хороший урожай.
  • Ранковий туман сьогодні віщує дощовий червень.
  • Кінь не хоче виходити в поле - погода скоро зіпсується.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: