Яке сьогодні свято 3 березня / фото pixabay

Православна церква України 3 березня за новим стилем вшановує мучеників Євтропія, Клеоніка та Василиска. За старим стилем свято сьогодні присвячене святителю Леву, одному з найвідоміших Пап Римських, який прославився мудрістю та красномовством. А в дохристиянські часи 3 березня українці шанували бога сонця та родючості Ярилу.

Головним символом цього дня вважалася вівсянка - маленький птах з жовтою головою, трохи схожий на папугу. Цей перелітний птах з гарним голосом вважався вісником справжньої весни. Побачити у дворі вівсянку у свято 3 березня - дуже щаслива прикмета.

Наші предки боялися ходити до лісу в цей день. Вірили, що в дикій місцевості починають прокидатися ведмеді, а в лісових звірів з'являються дитинчата. Через це тварини ставали агресивнішими, і люди боялися з ними зіткнутися.

Відео дня

Для міцного здоров'я цього року господині цього народного свята готували страви з вівса - кашу, печиво, пироги, вівсяний кисіль. А щоб прискорити настання весни та залучити сонячне тепло, випікали круглий коровай. Ці страви роздавали всім членам сім'ї, а залишки віддавали худобі, насамперед - новонародженим телятам та ягнятам.

Селяни в свято 3 березня готувалися до посівних робіт. Чоловіки лагодили вози, знаряддя праці та сараї, підковували коней. Жінки купували та пророщували насіння, висаджували першу розсаду. Ми раніше розповідали, що посадити в березні на розсаду.

3 березня – знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риба. Іменинники цього дня ерудовані, всебічно розвинені та при цьому скромні. Головною цінністю у житті для них є сім'я. Заради близьких вони готові згорнути гори, але не прощають зраду і обман. У них творче мислення та незвичайні захоплення.

3 березня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 3 березня

У цей день не можна кричати і голосно співати.

Невдалий день для риболовлі.

Не можна шити і вишивати 3 березня, але можна прясти.

У цю дату не можна пити алкоголь, інакше будуть проблеми зі здоров'ям.

Прикмети погоди 3 березня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо день сухий, то в цьому році буде хороший урожай.
  • Довгі бурульки в цей день віщують хороший урожай хліба.
  • Білі хмари віщують вітряну і морозну погоду, сірі - потепління.
  • Блідий місяць віщує снігопад.
  • Якщо йде сніг, то березень буде холодним.
  • Грім 3 березня обіцяє хороший урожай овочів.
  • Річки розлилися - до врожаю зерна.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: