Народне свято 4 квітня / фото ua.depositphotos.com

Християни відзначають церковне свято 4 квітня на честь священномученика Василя Анкірського. Цей день отримав назви Капельник і Сонячник, оскільки з 4 квітня в давні часи починалося потепління, а сніг і лід починали танути.

Наші предки 4 квітня обов'язково випікали калачі зі своєї домашньої муки. Вважалося, що така випічка прискорить настання весни і тепла. Наші предки ставилися до хліба з величезною повагою, як до дару Божого і символу достатку. При замішуванні тіста на хліб не можна було сваритися, стукати дверима і вікнами, і навіть думати про погане.

У день Василя наші предки оглядали будинки і вирішували, чи потрібен будинку ремонт. 4 квітня знімали з будинків утеплюючі елементи, якими захищалися взимку від морозів. З цього дня починалося активне будівництво нових будинків.

Відео дня

Жінки 4 квітня білили полотна, скатертини та постільну білизну в снігу, якщо він до цієї дати ще не розтанув. А якщо снігу вже немає, то тканину прали в джерельній воді. Наволочки 4 квітня окроплювали колодязною водою - вірили, що це принесе міцний сон.

З 4 квітня віруючі починають потроху приводити будинок в порядок, мити всі вікна і прибирати всі кімнати. Справа в тому, що 7 квітня відзначається Благовіщення 2023, і будинок потрібно повністю прибрати до цього свята.

Що не можна робити 4 квітня

Якщо 4 квітня випікаєте тісто, то під час його замішування не можна кричати, лаятися, висловлювати негативні думки, а також стукати дверима і плескати в долоні.

З 4 квітня з'являються перші павуки, метелики і жучки. У цей день не можна вбивати комаху, якщо вона вам ніяк не загрожує - це дуже погана прикмета.

Не варто 4 квітня хрестити хлопчиків.

Прикмети погоди 4 квітня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо 4 квітня з'явилася павутина - овочі в цьому році будуть часто хворіти.
  • Багато зірок вночі - до мінливої погоди навесні.
  • Якщо у птахів з'явилися пташенята, то скоро потеплішає і почнеться буйний ріст рослин.
  • Сині хмари в цей день віщують теплу, але дощову погоду.
  • Якщо сонце вранці в колах, то в цьому році буде хороший урожай.
  • Мурахи почали будувати нові мурашники - до потепління.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: