Яке свято 8 квітня / фото Anja Schröder з сайту Pixabay

Християни відзначають церковне свято 8 квітня на честь архангела Гавриїла. Саме він був тим, хто на Благовіщення 2023 сповістив Діву Марію про народження у неї Сина Божого. Українці зверталися до Гавриїла для лікування хвороб, захисту від пристріту або нещасного випадку, а також для гарного врожаю меду у вуликах. Також 8 квітня вшановують ченця Василя Нового.

Наші предки говорили, що після дня Гавриїла не можна прясти, інакше вся пряжа буде невдалою. Жінкам все одно було не до рукоділля, адже з цього дня починалися посівні роботи. Клопоту на городі і в саду було дуже багато. Раніше УНІАН складав список справ того, що робити на городі в квітні.

З 8 квітня можна збирати березовий сік. У цю дату він наділяється цілющими властивостями. Такий напій дуже корисний при хворобах горла і шлунка.

Відео дня

Також в з 8 квітня за народними уявленнями з'являються перші в році жуки і шкідники рослин. Щоб комахи не знищили весь сад, дерева білять і обприскують.

Дата 8 квітня здавна вважається дуже вдалою для будь-якого лікування і медичних процедур. А якщо людина захворіє в цей день, то швидко одужає.

Що не можна робити 8 квітня

У цей день не можна прясти і взагалі не рекомендується займатися рукоділлям.

Не варто починати будь-які справи в цю дату, інакше вони закінчаться невдачею.

Не можна сваритися, лаятися матом, кричати на близьких людей і ображати їх, інакше накличете на себе гнів архангела Гавриїла.

Не рекомендується довго спати 8 квітня. Наші предки говорили, що архангел Гавриїл допомагає в справах тим, хто рано встає.

Прикмети погоди 8 квітня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо черемха позеленіла, то вже можна садити ранню картоплю.
  • А якщо зацвіла верба, то можна садити моркву і кріп.
  • Світанок сонця хмарний - до морозів, ясний - до потепління.
  • Зацвіла вільха або верба - пасічникам пора виставляти бджіл на пасіці.
  • Заморозки в цей день обіцяють затяжні морози навесні.
  • Сині хмари пливуть - до теплої і дощової погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: