Великдень 2021 - як святкуватиметься в Україні / фото УНІАН

Уже цієї неділі, 2 травня, християни східного обряду відзначатимуть головне свято церковного року – Великдень.

Саме святкування Світлого Христового Воскресіння традиційно розпочнеться з богослужіння у храмах, яке проходить у ніч на Великдень. Однак пандемія коронавірусу внесла певні корективи у відзначання Великодня, й уже другий рік поспіль служби в церквах проводитимуться з урахуванням карантинних вимог.

Карантин на Великдень: що кажуть у Кабміні

Уряд не буде запроваджувати жорсткіші обмеження на Великдень та травневі свята. Але посилить заходи контролю за дотриманням уже встановлених правил.

Відео дня

Читайте такожВеликдень 2021: коли та як правильно відзначати, що не можна робити у святоЗа словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, щоб уникнути сплеску захворюваності після свята, уряд на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем провів зустріч із представниками церков.

На зустрічі, зокрема, було домовлено про зменшення тривалості богослужінь з одночасним збільшенням їхньої кількості, фіксацію дверей церков у відкритому стані, заборону фізичного контакту при здійсненні обрядів: поцілунків хрестів, ікон та святинь.

Крім того, духовенство поставилося з розумінням до рекомендації приходити на богослужіння комусь одному з сім’ї, а також залишатися вдома літнім людям і тим, хто страждає на хронічні захворювання. При цьому українці обов’язково мають бути у масках як усередині храму, так і на вулиці під час освячення святкової їжі.

Великдень 2021: як проходитимуть богослужіння

Як зазначили представники церков, у більшості випадків храми на Великдень будуть відчинені, освячення пасок відбуватиметься на відкритому повітрі, а за потреби богослужіння також пройде надворі.

Також великодні служби будуть транслюватися онлайн.

Як проходитимуть богослужіння на Великдень 2021 / фото УНІАН, Марієнко Андрій

Зокрема, предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній запевнив, що церква зробить усе можливе, щоб убезпечити вірян у часи пандемії. Зокрема, планується масове освячення пасок на хлібокомбінатах.

За його словами, на Великдень усі охочі зможуть піти до храму, але за умов дотримання дистанції та використання захисної маски, яка закриває рот і ніс.

Великодні богослужіння також можна буде подивитися онлайн на сторінці ПЦУ або митрополита Епіфанія у Facebook. Крім того, вони транслюватимуться на деяких телеканалах та в YouTube-каналі ПЦУ.

Вас також може зацікавити: