Церковне свято 11 Квітня / pixabay.com

Преподобний Марк жив у Сирії в IV столітті і був єпископом. Відбувалося це за часів царювання Костянтина Великого, коли за дозволом імператора Марк зруйнував кілька язичницьких храмів. Іновірці розлютилися на святого і, коли на престол зійшов племінник Костянтина, зажадали, щоб Марк за свої гроші відновив всі капища. Отримавши відмову, довго мучили преподобного, катуючи його тіло ножами, але святий стійко виніс всі муки і помер кількома роками пізніше.

На честь пам'яті преподобного сьогодні відзначається народне свято 11 квітня - Марков день.

Православне свято 11 квітня - день пам'яті преподобного Євстафія Сповідника

Про Євстафія відомо небагато. Згідно з писаннями, він був одним з тих святих, хто зрікся мирського життя і благ, повністю присвятивши себе духовній просвіті. Потім став священиком, багато років керував церквою і славився, як лагідний і мудрий наставник.

Відео дня

У ті часи, коли в церквах виникло хвилювання через діяльність іконоборців, Євстафій заспокоював парафіян і обіцяв захищати їх. Священика принижували, ув'язнювали, били і всіляко знущалися над цим за те, що він був так відданий Христу. В кінці його позбавили кафедри і заслали, де він через кілька років помер від голоду і поневірянь.

Прикмети 11 квітня

Народні прикмети сьогодні / УНІАН
  • вранці густі хмари на небі - чекати ввечері дощу;
  • прилетіли лебеді - весна виявиться теплою;
  • грім гримить рано вранці - скоро похолодає;
  • сороки будують гнізда близько до землі - влітку будуть часті грози.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна робити кулінарні заготовки на кілька днів вперед. Жінка, яка порушить цю заборону, може захворіти. У народі вважалося, що 11 квітня береза володіє магічними властивостями і можна попросити у дерева щастя для себе. Головне - не просити занадто багато, інакше рослина образиться і зробить все навпаки.

Категорично заборонено в цей день сидіти біля плакучої верби - наші предки вірили, що 11 квітня душі померлих приходять до дерева, щоб побачити весну. Тих, хто порушить їх спокій, мертві будуть лякати ночами і заважати спати.

Що можна робити 11 квітня

У цю дату слов'яни ходили в ліс і збирали березовий сік - вірили, що він лікує від усіх хвороб і допомагає зміцнити здоров'я. Також люди садили берізку у себе у дворі, таким чином залучаючи удачу. Сьогодні можна легенько отхлестать дитину березовими прутиками - такий ритуал відлякає нечисту силу і захистить малюка від недуг або пристріту.

Вас також можуть зацікавити новини: