Церковне свято 15 грудня / depositphotos.com

Святий Авакум був восьмим з дванадцяти менших пророків. Святе Писання, на жаль, не розповідає ні про його походження, ні про час життя. Згідно з однією з версій, він був сучасником пророка Єремії жив до вавилонського полону і помер за два роки до повернення юдеїв звідти.

Православне свято 15 грудня - день пам'яті Афанасія Печерського

Афанасій Печерський вів самітницький спосіб життя в Києво-Печерській лаврі. Довго хворів, а коли помер, на третій день братія прийшла його ховати. З подивом люди побачили, що Афанасій сидить і плаче. Святі попросили розповісти Афанасія про те, як він воскрес і що бачив у загробному світі. Він нічого не відповів, сказав лише: "Рятуйтеся!". Порадив молитися і каятися Господу, не зраджувати себе у вірі і бути мужніми. 

Після цього передбачення Афанасій пішов у печеру, де прожив 12 років, харчуючись тільки хлібом і водою. Помер близько 1176 року.

Відео дня

Свято 15 грудня - день пам'яті мучениці Миропії

Миропія жила в III столітті і походила з благочестивої сім'ї. Коли імператор Декій почав гоніння на християн, вона разом з матір'ю поїхала на Хіос, але туди незабаром прибув воєначальник Нумерій. Він замучив одного з віруючих, наказав кинути його тіло на поживу звірам, а для того, щоб віруючі не поховали тіло, поставив варту.

Миропія почекала, поки вони заснуть, забрала тіло і поховала його. Нумерій розгнівався на стражників і наказав знайти останки, погрожуючи воїнам стратою. Миропія пошкодувала невинних стражників і зізналася у своєму діянні. За це її кинули в темницю, довго мучили, а потім вбили.

Прикмети 15 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков
  • птахи хохляться - до негоди;
  • дощ іде 15 грудня - погана погода буде 40 і 1 день;
  • багато інею і снігу, а земля промерзла - наступний рік буде врожайним;
  • ворони каркають - до хуртовини.

Що сьогодні не можна робити

У цей день заборонено стригти нігті і волосся - слов'яни вважали, що ті, хто порушить заборону, вкорочують собі століття. Також не можна підбирати незнайомі предмети на вулиці, важко працювати фізично і починати нові справи. У той же час, сьогодні краще не піддаватися ліні - знайдіть баланс і живіть помірно.

Що можна робити 15 грудня

Православна церква вважає, що цей день потрібно провести в мовчанні. Існує повір'я, нібито слова, сказані 15 грудня, можуть зруйнувати долю людини. Віруючі моляться Афанасію Печерському про зцілення хвороб і допомогу в справах.

Вас также могут заинтересовать новости: