Яке церковне свято 15 квітня / pixabay.com

Тит Чудотворець з самого дитинства цікавився духовним життям. У малих літах залишив все мирське і пішов у монастир. У нагороду за своє доброчесне життя придбав дар чудотворення, за що і став називатися чудотворцем.

Все своє життя ревно захищав православ'я, гідно ніс важку ношу чернечого життя і славився благими вчинками, був зведений в сан пресвітера. На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 15 квітня - Тіт Лєдолом.

Відео дня

Православне свято 15 квітня - день пам'яті мучеників Амфіана і Едесія

Амфіан і Едесій були дітьми багатих язичників, жили в IV столітті. Таємно покинувши батьківський дім, сини пішли в Кесарію, де прийняли Таїнство Хрещення. За часів, коли імператор Максиміан відкрив гоніння на християн, Амфіан увійшов до язичницького храму і не дав здійснити обряд жертвопринесення. Його піддали важким і страшним мукам, а потім втопили в морі. 

Після страти Амфіана, Едесія відправили на рудники, де довго катували працею і тортурами, а потім теж кинули в море.

Прикмети 15 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Олексій Іванов
  • лід ще тримається на річках - буде погана рибалка навесні;
  • перепел кричить - до хорошого врожаю хліба;
  • галки збираються в зграї - погода зіпсується;
  • клин журавлів летить на південь - рік буде неврожайним.

Що сьогодні не можна робити

У народі день прозвали "Тіт Лєдолом", тому що в цей період лід починає сходити з річок і пересуватися по ньому не можна. Слов'яни вірили, що 15 квітня не потрібно годувати ворон і взагалі будь-яких птахів, інакше вони "накаркають" біду. Людям, які чим-небудь торгують, не рекомендується брати вихідний - можете надовго позбутися прибутку.

Що можна робити 15 квітня

Друга назва дня - "Безхлібища", тому що 15 квітня у людей закінчувалися запаси хліба, борошна і зерна. Незважаючи на цю обставину, ні в якому разі не можна було чіпати зерно, яке припасено для посіву. Сьогодні можна і потрібно перестилати ліжко.

Вважається, що спати на старих простирадлах - погана прикмета, можна накликати на себе кошмари і або безсоння. При цьому, сон з 14 на 15 квітня - віщий, особливо якщо сняться померлі родичі.

Вас також можуть зацікавити новини: