Церковне свято 16 січня / depositphotos.com

Гордій жив в кінці III століття, походив родом із Каппадокійського міста Кесарії і був сотником римського війська. Одного разу він вирішив скласти свої повноваження і поїхав в пустелю, щоб подвизатися там. Почувши, що в місті почалися гоніння на християн, Гордій з'явився на свято на честь бога Марса, де проповідував про Христа і знищував ідолів.

Начальник наказав жорстоко мучити святого, але бачачи його непохитність, змінив гнів на милість і вмовляннями намагався переконати Гордія зректися від Христа. Святий відмовився, тоді його повели на страту. Перед смертю він пообіцяв відректися перед Господом від тих людей, які відреклися від самого Гордія за життя. Після цих слів мученика стратили мечем.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 16 січня - Гордій.

Відео дня

Прикмети 16 січня

Народні прикмети сьогодні / REUTERS
  • місяць в хресті або в колі - вдарять сильні морози;
  • іній на деревах - погода буде ясною і сухою;
  • заметіль за вікнами обіцяє, що бджоли будуть добре роїтися;
  • хмари пливуть по небу - до хуртовини і хуртовини.

Що сьогодні не можна робити

Згідно із заповітами церкви, в цей день категорично заборонено хвалитися і пишатися чим-небудь, інакше святий прийде і забере все, що у вас є. Небажано прибирати в будинку, особливо - підмітати підлогу, інакше можна "вимести" щастя.

Що можна робити 16 січня

Наші предки вважали, що саме в цей день можна звертатися до знахарок, щоб вилікуватися від псування, пристріту або інших недуг. Але потрібно бути обережними - біс, вигнаний з людини, міг оселитися в домашню тварину. Для того, щоб цього не сталося, слов'яни прибирали в хліві, годували худобу і доглядали за нею. Господині готували страви з сиру - вважали, що такі ласощі привернуть щастя в будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: