Церковне свято 21 травня / pixabay.com

Сьогодні відзначається важлива релігійна подія - день пам'яті Іоанна Богослова. Він був учнем Іоанна Предтечі і найулюбленішим учнем Христа. Саме йому Господь відкрив ім'я зрадника на Таємній Вечері, і тільки Іоанн Богослов був біля хреста Господнього. Детально про свято ми розповідали в матеріалі - день Іоанна Богослова 2022.

Також сьогодні відзначається народне свято 21 травня - Іван Довгий.

Відео дня

Православне свято 21 травня - день пам'яті Арсенія Великого

Преподобний Арсеній жив в кінці IV століття в Римі, був дуже освіченим і вів благочестивий спосіб життя. Він виховував дітей імператора Феодосії, але мирське життя обтяжувало його, тому він багато молився, щоб Господь вказав йому шлях порятунку.

Отримавши знамення, Арсеній пішов у пустелю і подвизався там. Успішно пройшовши кілька випробувань, він влаштувався в келії, рідко зустрічався з людьми і ще рідше виходив зі свого притулку. Святий прожив у пустелі 40 років і помер на 95-му році життя.

Прикмети 21 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • горобці зариваються в пісок - будуть сильні вітри;
  • веселка на світанку - чекати дощу;
  • пишно цвіте черемха - літо буде дощовим;
  • дощ 21 травня - до хорошого врожаю грибів.

Що сьогодні не можна робити

Якщо до вас сьогодні приходять гості, то їх не можна відпускати з порожніми руками - обов'язково потрібно дати шматочок пирога або якийсь здоби. Сваритися з близькими сьогодні заборонено - навіть невелике непорозуміння може перерости в масштабний конфлікт. Краще утриматися від ремонту і генерального прибирання, а також будь-якого важкого фізичної праці.

Що можна робити 21 травня

Свято отримало назву "Іван Довгий", тому що наші предки в цей день працювали від зорі до заходу. Другий назва дня "Арсеній Пшеничник" - прийнято сіяти пшеницю. Православні віруючі можуть помолитися Арсенію Великому або Іоанну Богослову про благополуччя в родині, зцілення від хвороб і хорошому врожаї.

Вас також можуть зацікавити новини: