День Іоанна Богослова / фото spzh.news

21 травня церква відзначає День Іоанна Богослова - одного з дванадцяти апостолів і єдиного, який помер своєю смертю. Іоанн займає особливе місце серед апостолів і вважається один з найдорожчих для Ісуса учнів. Наші предки вважали цей день дуже вдалим, а народжену 21 травня людину - щасливчиком.

День Іоанна Богослова - історія життя святого

Апостол Іоанн був сином Галілейського рибалки Зеведея. Ісус Христос зустрів його разом з братом Яковом на Генісаретському озері і запропонував їм стати своїми учнями. Іоанн став найближчим учнем Ісуса і завжди був відданий своєму вчителю.

Після смерті Ісуса Іоанн створив чимало чудес, воскрешав мертвих і читав проповіді, за що його назвали Богословом. Він також опікувався Дівою Марією до її смерті на прохання Ісуса. Апостол Іоанн дожив до столітнього віку і помер своєю смертю.

Відео дня

День Іоанна Богослова: традиції, що не можна робити

21 травня віруючі ходять до церкви і моляться апостолу Іоанну. У святого просять захисту і заступництва, лікування від хвороб, благополуччя в родині, кохання між подружжям. Якщо відвідати храм немає можливості - молитву читають вдома.

Наші предки мали цікаву традицію в день Іоанна: вони пекли пироги і роздавали їх сусідам і перехожим. Вважалося, що роздати потрібно всі пироги. А якщо щось віддати не вийде, то пиріг потрібно розкришити птахам. 21 травня присвячували посіву пшениці. Але тяжко працювати сьогодні не можна.

День Іоанна Богослова: привітання у листівках

День Іоанна Богослова 2022 / фото therussiantimes.com
День Іоанна Богослова 2022 / фото therussiantimes.com
День Іоанна Богослова 2022 / фото therussiantimes.com
День Іоанна Богослова 2022 / фото therussiantimes.com

Вас також можуть зацікавити новини: