Церковне свято 25 лютого / pixabay.com

25 лютого православні віруючі згадують святих митрополита Алексія і єпископа Севастії Мелетія Антіохійського. Також сьогодні вшановується Іверська ікона Божої Матері.

Народне свято 25 лютого 2023 називають Олексій Рибний, Мелетей і Олексій - в цей день починав танути сніг і добре ловилася риба.

Церковне свято 25 лютого - день пам'яті святого Мелетія

Святитель Мелетій жив в IV столітті та був архієпископом Антіохійським. Також він був духовним наставником святителів Василія Великого та Іоанна Златоуста.

Відео дня

Святий Мелетій чимало постраждав від імператора Юліана Відступника (361-363) і єретиків-аріан. Святителя неодноразово скидали з посади, але завдяки твердості у своїй вірі він щоразу перемагав. У 363 році Мелетій склав богословський трактат "Виклад віри". Завдяки цій праці, багато єретиків-аріан повернулися в православ'я.

У 380 році святитель був головою на II Вселенському Соборі в Константинополі. Перед початком Собору він підняв руку, показав три перста, потім з'єднав два і благословив народ зі словами: "Три іпостасі розуміємо, про єдину ж істоту розмовляємо". У ту ж мить святителя осінив вогонь, під час Собору він помер.

Церковне свято 25 лютого - день пам'яті святителя Алексія

Алексій жив XIII-XIV століттях. Коли йому було 11 років, він побачив сон-знамення, після якого став відвідувати церкву. У 15 років став ченцем і був у подвижництві більше 20 років. Потім протягом 12 років був намісником митрополита. У середині XIV століття Алексій вирушив до Константинополя до Вселенського патріарха Калліста, де той поставив його митрополитом Київським. 

Відомий святий і своїм даром чудотворення - Алексій зцілив дружину татарського хана і отримав за це дари. Протягом усього життя Алексій всіляко дбав про паству, його запам'ятали як благодійника, який побудував безліч храмів і монастирів. Після себе Алексій залишив переписане вручну Євангеліє.

Прикмети 25 лютого

Прикмети 25 лютого / Фото ua.depositphotos.com

Згідно з повір'ями, в ніч з 24 на 25 лютого кожна людина бачить віщі сни, але їх не можна нікому розповідати, щоб уникнути біди. 

  • Якщо в цей день вранці на вікнах є іній, то погода зміниться - з морозу на відлигу і з відлиги на мороз.
  • Якщо на Алексія дме вітер, але інею немає - буде буран.
  • Якщо туман 25 лютого - літо буде дощовим.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день не можна нікому відмовляти в гостинності, але запрошувати можна тільки в прибраний дім. Тому радили зробити прибирання. Не можна в цей день надягати старий одяг - повернуться минулі образи і неприємності. Також намагалися уникати негативних думок. За слов'янськими повір'ями 25 лютого за всіма спостерігають ангели - горе буде тому, хто буде грішити.

Що можна робити 25 лютого

У народі вважалося, що в цей день повинна добре ловитися риба. Тому на вечерю намагалися готувати страви з рибою. 25 лютого виносили на мороз зерно, призначене для посіву - так його "гартували", вважалося, що рослини з цього зерна будуть менше хворіти і дадуть хороший урожай.

Вас також можуть зацікавити новини: