Церковне свято 5 березня 2023 / depositphotos.com

5 березня 2023 року, в першу неділю Великого посту, віруючі святкують Торжество Православ'я, а також сьогодні вшановують пам'ять святого Лева Катанського. УНІАН розповідає, що можна і що не можна робити на православне свято 5 березня.

Народне свято 5 березня 2023 називається Катальник.

Церковне свято 5 березня 2023 - Торжество Православ'я

5 березня 2023 року, в першу неділю Великого посту віруючі відзначають день Торжества Православ'я. Витоки цього свята йдуть з IX століття: тоді Константинопольський собор Православної церкви спростував і засудив вчення іконоборства, яке стверджувало, що молитися перед образами не можна. Іконоборців оголосили єретиками, а свято Торжества Православ'я стало символом перемоги Церкви над ворогами віри.

Відео дня

Торжество Православ'я відзначають вже більше десяти століть. Цим святом завершується перший і один із найсуворіших тижнів Великого посту. Вважається, якщо він пройшов добре і без гріха, то цю світлу неділю можна назвати особистим Торжеством Православ'я і перемогою над своїми слабкостями.

У храмах в цей день відбувається особливий чин православ'я перед іконами Ісуса Христа і Божої Матері. Служителі читають "Символ віри", вимовляють анафеми і проголошують вічну пам'ять всім захисникам православ'я. Моляться також про всіх заблукалих і тих, хто відійшов від віри, і просять порятунок для їх душ.

Церковне свято 5 березня 2023 - день пам'яті святого Лева Катанського

Святий Лев народився і жив в VII-VIII століттях у місті Катана, на Сицилії. Саме тому його прозвали Катанським. Відомий був своєю добротою і милосердям, особливо до жебраків, за це і свою віру отримав дар цілительства і чудотворення.

Свого часу Лева Катанського поставили єпископом у місті, де він побудував два храми.Існує також легенда, за якою Лев переміг місцевого чарівника Ілідора. Коли той відмовився відХриста і завоював шану народу за допомогою демонічних чудес, а також вирішив перервати службу, святий вирішив показати справжню суть мага. Він вивів його з храму на площу, наказав розвести багаття і увійшов в полум'я разом з чарівником, утримуючи його омофором (широка стрічка з вбрання священнослужителів). Маг згорів, а святий Лев вийшов з вогню цілим і неушкодженим - після цього його стали звати Чудотворцем.

Мощі святого знаходяться в римському храмі святого Мартіна й також володіють силою - були відомі випадки зцілення людей.

Прикмети на 5 березня

Прикмети 5 березня / фото ua.depositphotos.com

За прикметами цього дня судили про погоду і врожай:

  • ворони і сороки в снігу купаються - буде відлига;
  • змінився вітер - скоро потеплішає, але ненадовго.
  • якщо на 5 березня випав сніг і так і не розтанув - буде неврожай;
  • якщо сніг з дощем піде - бути повені.

Також в цей день прощалися із зимою і в останній раз каталися на санчатах. Існувала прикмета, що чим далі віднесуть тебе санки, тим щасливішим станеш.

Що можна робити 5 березня

Головним звичаєм цього дня було приготування колобків. Господині пекли їх з особливим задумом - щоб все котилося на щастя. Називалися такі колобки кокурами. І, як вже говорилося, в цей день належало покататися на санчатах.

Що сьогодні не можна робити

У цей день заборонялося стригти маленьких дітей до 7 років, інакше дитина може захворіти. Ні в якому разі не можна було захворіти сьогодні - одужувати будеш дуже довго. Не варто починати нові справи і давати обіцянки - буде важко виконати.Також не можна 5 березня надягати зношене взуття, навпаки, потрібно таке викинути, щоб привернути в дім багатство.

Вас також можуть зацікавити новини: