Церковне свято 5 лютого / pixabay.com

Святий Климент жив в IV столітті і виховувася матір'ю в християнських традиціях. У ті часи, коли в Галатії настав голод і язичники стали кидати своїх дітей, Климент брав їх до себе додому, навчав традиціям благочестивого життя. За це його пізніше обрали читцем, висвятили в диякони і пресвітери, а він успішно звернув багатьох ідолопоклонників до Христа.

Коли цар Діоклетіан почав гоніння на християн, він викликав до себе Климента і переконував його зректися своєї віри. Святий не погодився, його довго мучили, але він залишався неушкодженим. Ув'язнили в темницю, куди також відправляли всіх тих, хто вірив в Бога і хрестився. Пізніше Діоклетіан відправив Климента до імператора Максиміана, щоб той особисто побачив мученика, який не гине від тортур.

Так і сталося - святого Климента і учня його Агафангела піддали катуванням найвправніші кати, але ніякої шкоди віруючим завдати не змогли. Тоді Максиміан, не знаючи, що робити з християнами, наказав відсікти їм голови. Після смерті імператора Агафангелу відрубали голову, а Климент залишився живий, але сказав християнам, що незабаром уб'ють і його. Так і сталося - святий теж позбувся голови від рук воїнів.

Відео дня

На честь пам'яті святих мучеників сьогодні відзначається народне свято 5 лютого - Агафій полухлібник.

Прикмети 5 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • сонце і мороз в цей день - серпень буде спекотним;
  • чути крик синиць - незабаром похолодає;
  • ясний і сонячний день - весна настане рано;
  • народжений 5 лютого проживе довге життя.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цей день небажано призначати важливі зустрічі і з'ясовувати стосунки - сторони не прийдуть до вдалого рішення. Вагітним жінкам заборонено довго стояти на порозі - дитина народиться плаксивою і хворіючою. Православна церква не рекомендує 5 лютого відмовляти в допомозі тим, хто про неї просить. Проігноруєте пораду - самі будете мати потребу.

Що можна робити 5 лютого

З давніх-давен на Русі день Агафія полухлібника вважався клопіткою датою. Слов'яни перебирали свої засіки, спостерігали за поведінкою птахів і доглядали за домашньою худобою. У цей день також необхідно прибрати в квартирі, особливу увагу приділити важкодоступним місцям, тоді святі Климент і Агафангел принесуть благополуччя в будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: