Церковне свято 6 січня / depositphotos.com

У цей день християни відзначають Святвечір 2023 - переддень однієї з найважливіших урочистостей у році. Цей день знаменний і володіє великою кількістю традицій, так само, як і Різдво Христове, яке відзначається завтра, 7 січня.

Православне свято 6 січня - день пам'яті преподобномучениці Євгенії

Євгенія жила в III столітті, була дочкою єгипетського правителя, отримала чудову освіту і не хотіла виходити заміж, незважаючи на те, що багато заможних людей просили її руки.

Одного разу Євгенія прочитала книгу Діянь Апостолів, стала християнкою, але приховувала це від батьків. Незабаром розповіла євнухам Проту і Якінфу про Господа, обстригла волосся і разом з ними поступила в чоловічий монастир. Там дівчина виконувала чернечі подвиги, після смерті настоятеля зайняла його місце. 

Відео дня

Знатна жінка намагалася спокусити Євгенію, але та відмовляла їй, за що була обмовлена і поміщена в темницю. Там же знаходилися багато ченців і християн, що чекають страти. Євгенія захотіла врятувати людей, оголосила себе жінкою і дочкою правителя. Тоді батьки впізнали її, всі ув'язнені були звільнені. Через деякий час Євгенія зібрала всіх дівчат і навчала їх благочестивого життя, а її мати заснувала будинки, де приймали мандрівників, жебраків і хворих. Євгенія, Прот і Якінф багатьох звернули в християнство, а при правителі Галлієні були страчені.

Прикмети 6 січня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • сильний мороз і сніг, а також яскрава ніч - наступного року буде багатий урожай;
  • тьмяне беззоряне небо - до поганої погоди;
  • яскраві зірки на небі - літо буде теплим;
  • сніг розтанув перед Святвечором - до хорошого врожаю гречки.

Що сьогодні не можна робити

З давніх-давен слов'яни в цей день не рибалили і не полювали. Годувати курей, скопувати землю теж було не можна, інакше можна приректи себе на нещастя. Жінки не займалися рукоділлям і не шили, щоб не накликати біду. Як і в будь-яке інше свято, категорично заборонено сваритися.

Що можна робити 6 січня

У цей день віруючі намагаються накривати пишні столи, меню на Святвечір має складатися з 12 пісних страв. На стіл ставлять все, що є, щоб в майбутньому році сім'я жила в достатку. Також напередодні Різдва потрібно йти в лазню, тільки після неї не варто надягати темний одяг, який вважається символом печалі.

Вас також можуть зацікавити новини: