Церковне свято 15 липня / depositphotos.com

15 липня в православній церкві відзначають Покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні. У народному календарі - це день Берегині. Які існуть традиції та заборони на це церковне свято і народні прикмети на 14 липня - розповідаємо в матеріалі.

15 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

За переказами, ризу Пресвятої Богородиці знайшли в 471 році в Назареті, а потім перенесли до Влахернського храму в Константинополі.

Сталося це так. У Константинополі жили два брати, Кандид і Гальбій, які були наближеними імператора Льва Великого. Вони вирушили до Палестини, щоб поклонитися святим місцям і зупинилися на ночівлю в Назареті, у старої єврейки. Від неї вони дізналися, що та зберігає ризу (сукню, верхній одяг) Богородиці, яку Вона перед своїм Успінням подарувала дівчині з цього роду з тим, щоб її заповідали далі. Так риза зберігалася в цій родині кілька століть. 

Відео дня

Ризу доставили в Константинополь у Влахернський храм і з нею пов'язано багато чудес. Зокрема, відомо, що коли князь Аскольд в 860 році взяв в облогу столицю Візантії, то після молитви імператора Михайла у Влахернському храмі вдалося досягти перемир'я. Князь Аскольд і багато хто з його дружини хрестилися. Чудотворну ризу Божої Матері, щоб уберегти, на цей час перенесли в храм святої Софії, а повернули у Влахернський храм 15 липня (2 липня за старим стилем). З тих пір в цю дату проходить щорічне святкування покладення ризи Богоматері.

Покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці відзначають 15 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) це свято буде 2 липня.

Народні прикмети на 15 липня

Народні прикмети на 15 Липня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про погоду влітку і восени:

  • листя на деревах жовтіє - осінь буде ранньою;
  • спекотний день видався - гарна погода простоїть довго;
  • роса на траві - пройдуть зливи.

У народному календарі це свято Берегині - наші предки вшановували матір всіх духів і земного багатства. Символом свята вважали березу.

15 липня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька заборон:

  • заборонено лаятися і сваритися;
  • не можна багато розмовляти жінкам - можна "набовкати" неприємностей і хвороб;
  • не слід вирушати в далеку дорогу - буде невдалою;
  • заборонено ламати гілки берези і рубати дерево;
  • не до добра залишати на ніч брудний посуд і носити брудний одяг.

У це церковне свято можна працювати і категорично заборонено лінуватися - не буде миру і достатку в домі. Тому 15 липня не можна залишатися без справ.

Що можна робити 15 липня

Цього дня потрібно помолитися Богородиці - її можна попросити про зцілення від хвороб, допомоги в труднощах і захисту дому і сім'ї від бід. 

Наші предки в цей день обіймали березу і просили її подбати про близьких. Вважалося, що береза захищає людей від бід, а дім від нечисті, тому дерево часто садили біля будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: