Що не можна робити 17 жовтня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

17 жовтня за новим церковним календарем згадують старозавітного пророка Осію. У народному календарі - Осія Колесник. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

17 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

17 жовтня (30 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті пророка Осії

Осія жив у VIII столітті до Різдва Христового в Ізраїльському царстві. Він став відомий своїми пророцтвами, викривав беззаконня ізраїльтян і обіцяв їм лиха та переселення в ассірійський полон. Також, за словами пророка, старозавітне жертвоприношення мало припинитися, а землею пошириться істинна віра. Крім цього, Осія передбачив повернення Христа з Єгипту, його воскресіння на тридцятий день і перемогу над смертю. Усі ці пророцтва є в книгах Святого Письма.

Відео дня

За переказами, у пророка була дружина, яка зраджувала йому - на той час таких називали блудницями. Осія, щоб не впасти у відчай, вдарився в релігію, але продовжив жити з розпусницею, і трьох дітей визнав своїми. Але дав їм доволі дивні імена: хлопчиків назвав Ізреель (як натяк на вбивство Омрідів, 3-ї династії Північного Ізраїльського царства) і Ло-Аммі - у перекладі це означає "не мій народ", а дівчинку - Ло-Рухама, тобто, "не помилувана". Таким чином пророк Осія хотів дати зрозуміти людям, що ті, хто хвалиться своїми справами перед Богом, часто насправді грішать.

Після себе пророк Осія залишив книгу пророчих послань. Осія - єдиний пророк Ізраїлю, який залишив письмові пророцтва.

Свято 17 жовтня за старим стилем - день пам'яті священномученика Ієрофея. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 4 жовтня.

Прикмети на 17 жовтня

Прикмети на 17 жовтня - про що говорить погода / pixabay.com

За прикметами цього дня орієнтувалися, чи скоро буде зима і якою буде погода найближчим часом:

  • іній зранку - найближчими днями буде сонячна і суха погода;
  • несподівано заспівали снігурі - чекай негоди;
  • ворони зібралися в зграї і сидять, насупившись - погода зіпсується;
  • береза не скинула листя - зими ще не буде;
  • небо на заході червоне - до сильного вітру.

У народному календарі 17 жовтня - свято Осія Колесник. Прозвали його так, тому що з цього дня знімали колеса з літніх возів, лагодили і ховали до весни, а натомість діставали сани.

Що не можна робити 17 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • ходити в лазню - вважалося, що вода змиє захист від недуг;
  • брати гроші в борг - повернути їх буде важко;
  • стригтися;
  • вирушати в далеку дорогу - удачі не буде.

Також цього дня краще не починати нових справ і не будувати планів, а тим більше не можна про них розповідати, оскільки нічого не збудеться.

Що можна робити 17 жовтня

Пророк Осія любив порядок і тишу, тому всі важливі питання й клопоти краще відкласти на потім. Жінкам у цей день радять більше відпочивати, щоб зберегти здоров'я.

Також пророка знали, як добру людину, тому в день його пам'яті обов'язково потрібно зробити три добрі справи. Неважливо, що саме: допомогти по господарству комусь із сусідів, сходити в магазин, почастувати домашньою випічкою, нагодувати безпритульних тварин, перевести літню людину через дорогу тощо. Вважається, що після цього всі справи підуть у гору, а в домі завжди будуть гроші.

17 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Юліан, Кузьма, Леонтій, Анатолій, Андрій, Йосип, Антон, Олександр, Сергій.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: