Яке церковне свято 2 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

2 листопада за новим церковним календарем згадують святих Акиндіна, Пигасія, Анемподиста і з ними семи тисяч мучеників. Кого шанують цього дня за старим стилем, про що потрібно попросити у святих, народні прикмети і заборони дня - розповідаємо в матеріалі.

2 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

2 листопада (15 листопада за старим стилем) - день пам'яті святих Акиндіна, Пигасія, Анемподиста і з ними семи тисяч мучеників, які загинули за віру в Христа.

Акиндін, Пигасій, Анемподист жили в IV столітті і були придворними перського царя Сапора Другого, а також таємно сповідували християнство. На той час християн переслідували, тому на наближених царя донесли і викликали їх на суд. Усі троє визнали, що вірять у Христа, тож їх засудили до тортур. За переказами, сам цар у цей час почав богохульствувати, і один із мучеників, не бажаючи чути це, вигукнув: "Нехай будуть безмовні твої вуста!" І тут цар онімів. Правитель просто збожеволів від цього, рвав на собі волосся, зірвав мантію, але заговорити не міг. Тоді Акиндін пожалів його і позбавив від німоти ім'ям Господнім. Але цар визнав це чаклунством і наказав продовжити тортури вогнем - вони, як і попередні, не увінчалися успіхом, пішов дощ і все загасив. Багато хто з народу, зокрема й мати царя, бачачи це, увірували в Христа. Святі закликали тих, хто увірував, прийняти хрещення цим дощем. Тоді цар оголосив, що мучеників стратять, але дозволять поховати. Разом зі святими загинули також 7 тис. християн, які прославили Христа, зокрема й мати царя.

Відео дня

Свято 2 листопада за старим стилем - день пам'яті великомученика Артемія Антіохійського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 20 жовтня.

Прикмети на 2 листопада 

Про що говорять прикмети на 2 листопада / фото УНІАН

За прикметами дня дивилися, якою будуть погода найближчим часом і врожай наступного року:

  • сніг випав на суху землю - буде тепло;
  • іній на деревах - буде неврожай зернових;
  • галки влаштували пташиний "базар" - погода найближчим часом буде гарною;
  • модрина скинула голки - чекай скоро снігу.

У народному календарі 2 листопада - свято Акиндін і Пигасій, Житниця. За старих часів цього дня обминали льон і коноплі, а також сушили в стодолах зерно. День стає дедалі коротшим, а ночі - дедалі тривалішими, вуличні клопоти по господарству переносять у дім. 

Що не можна робити 2 листопада

Цього дня, як і в інші церковні свята, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • ображати кого-небудь, лаятися, сваритися;
  • відмовляти в допомозі;
  • лінуватися.

За народними прикметами цього дня не радять залишати без нагляду вогонь - може ненароком статися пожежа. Також не рекомендують вирушати в далеку дорогу і давати гроші в борг - краще перенести це на інший день.

Що можна робити 2 листопада 

Святих Акиндіна і Пигасія вважають покровителями житниць і приборкувачами вогню, тому просять у них про захист врожаю і домівки від вогню.

У народі вважається, що сьогодні до заходу сонця треба попросити вибачення в тих, кого могли образити - тоді з життя піде багато проблем.

2 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Костянтин, Домініка, Альберт, Леопольд, Маркіян.

Раніше ми публікували православний календар на листопад 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: