Церковне свято 22 вересня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

22 вересня за новим церковним календарем згадують святого мученика Фоку Синопського і пророка Іону. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

22 вересня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

22 вересня (5 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті пророка Іони. Іона жив у галілейському місті Гафхефера у VIII столітті до н.е. Він був одним із дванадцяти малих пророків - авторів книг пророцтв. Пророкував Іона серед язичників у столиці Ассирійського царства - Ніневії, а історія святого воістину дивовижна. 

Місто Ніневія на той час було дуже розкішним, красивим і велелюдним, але, на жаль, занепало морально. За переказами, Господь закликав Іону вирушити до столиці Ассирії і проповідувати для них покаяння, щоб уникнути загибелі. Йона не захотів іти, бо ассірійці тоді були ворогами ізраїльського народу, тому він сів на корабель до Йоппії. У дорозі корабель потрапив у страшну бурю, і моряки кинули жереб, щоб зрозуміти, хто згрішив і за що їх карають. Жереб вказав на Йону - він зізнався, що не послухався і попросив викинути його в море, щоб врятувати саме судно. У морі Йону проковтнув кит - у його утробі чоловік провів три доби в молитвах і покаянні. Сталося ще одне диво: кит виплюнув свою здобич на берег. Після цього Іона вирушив до Ніневії і став там проповідником. Жителі міста покаялися і благополучно жили ще понад 200 років (610 року до н.е. Ніневію все-таки було зруйновано), а пророк Іона повернувся додому.

Відео дня

***

Священномученик Фока Синопський жив у I столітті в місті Синоп (нині Туреччина) - звідси і походить його ім'я. Він був праведником і милосердною людиною, а також мав дар зцілювати людей, виганяючи бісів. У той час він багатьом допоміг також прийняти віру в Христа, і Фоку висвятили в єпископи міста. Коли за часів правління імператора Траяна почалися гоніння на християн, єпископа примушували зректися віри. Але той відмовився, за що його і стратили. У 404 році мощі святого перенесли до Константинополя. 

Церковне свято 22 вересня за старим стилем - день Анни та Іоакима, батьків Пресвятої Діви Марії, а також Післясвято Різдва Пресвятої Богородиці.

Прикмети на 22 вересня

Прикмети на 22 вересня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про те, якими будуть зима і врожай наступного року:

  • павутина довга літає - осінь буде ясною, а сніг випаде нескоро;
  • комарі досі літають - зима буде м'якою;
  • верба почала скидати листя - до швидкої зими;
  • сильний листопад почався - зима буде суворою;
  • якщо цього дня сніг випав - буде поганий урожай наступного року.

У народі 22 вересня - свято Іона і Фока, Листопадна. Традиційно цього дня на городах копають редьку, а також готують із неї. Листопадним день прозвали через сильний вітер, який обносив листя на деревах. Вважається, що з цього дня починається осінь і триває до Різдва.

Що не можна робити 22 вересня

Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися і влаштовувати склоки;
  • лінуватися і довго спати - будуть проблеми з грошима;
  • їсти рибу і страви з неї - на згадку про те, як пророк сидів у череві кита;
  • з цієї ж причини - ловити і продавати рибу.

Також цього дня забороняється лаяти погоду і вітер.

Що можна робити 22 вересня

Святого Фоку вважають захисником від пожеж і рятівником потопаючих, також святому моляться про захист дому. Цього дня добре готувати страви з редьки, щоб зміцнити здоров'я. Гарна прикмета, якщо 22 вересня на голову впаде ялинова шишка - це до багатства.

22 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Веніамін, Андрій, Макар, Микола, Мартін, Олександр, Федір, Кузьма.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: