Яке сьогодні свято 22 вересня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 22 вересня за новим стилем вшановує старозавітного пророка Іону та святого Фока Вітроградаря, покровителя моряків. У день Іони за давньою традицією заборонено їсти рибу. За старим стилем церква цього дня шанувала праведних Іоакима та Ганну, батьків Діви Марії.

У це народне свято у Київській Русі шанували осину. Це дерево вважалося потужним оберегом від злих сил. Осинові кілки вбивали на городі та у дворі, щоб відлякати нечисть. А хворі люди у це свято знаходили дику осину та пов'язували на ній свій пояс, щоб дерево забрало хворобу на себе.

До народного свята 22 вересня на городах закінчували збирати сезонні овочі - гарбуз, ріпу, диню та моркву, а також редьку. Про картоплю наші пращури довгий час не знали і замість неї додавали до страв редьку. Змішана з медом і сіллю редька вважалася гарними ліками від болю та запалень у суглобах.

Відео дня

У свято 22 вересня продовжували підготовку до зими - закривали консервацію, чистили піч, утеплювали будинок та зашпаровували дірки, заготовляли дрова. Також із цього дня перемелюють зерно на млинах.

У день Анни та Іоакима бездітні пари моляться про поповнення у сім'ї. Вважається, що батьки Богородиці допоможуть завагітніти навіть тим жінкам, які вже втратили надію. Сама праведна Анна народила Діву Марію у літньому віці. Люди, які вже мають дитину, можуть помолитися за народження другої. Звертатися до святих треба зі щирою вірою у серці.

Цього дня люди шанували сонце. Наближається день осіннього рівнодення, який припадає на 23 вересня цього року. Сьогодні останній день у році, коли день ще довший за ніч, тому сонце в цей день "проводжали".

У День Анни та Іоакима існувала традиція ходити в гості до молодят та дивитися, як вони уживаються разом. Молоді чоловік та дружина готували частування для рідних та показували свій побут.

22 вересня - знак Зодіаку

Народжені 22 вересня люди за знаком Зодіаку - Діви. Вони дуже практичні та приземлені. Мають високі вимоги до себе та близьких людей. Планують усі справи і працюють неспішно, не люблять, коли їх поспішають. Не дуже люблять сюрпризи та ризик. Дуже надійні у дружбі.

22 вересня свято Україна / фото Ralf Kunze / Pixabay

Що не можна робити 22 вересня

Якщо на посуді з'явилася тріщина або надкол, то такий посуд краще викинути. Їсти і пити з нього не можна.

Не рекомендується їсти рибу сьогодні.

Невдалий день для збору горіхів і грибів.

22 вересня категорично не можна заздрити чужому щастю та досягненням, інакше ви самі не досягнете справжнього щастя.

Прикмети погоди 22 вересня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо з цієї дати не почалося бабине літо, то ще тиждень теплішати не буде.
  • Якщо з вишні ще не опало листя, то заморозки будуть нескоро.
  • Багато павутини на деревах - до теплої і погожої осені.
  • Якщо на цибулі багато лушпиння, то зима буде холодною і морозною.
  • Калюжі вкрилися кіркою льоду - до сильних морозів і короткого бабиного літа.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: