Церковне свято 3 липня / depositphotos.com

3 липня у православній церкві згадують священномученика Мефодія, єпископа Патарського. Ким був святий, народні прикмети, що можна і що не можна робити сьогодні й чому - розповідаємо в матеріалі.

Православне свято 3 липня - день пам'яті священномученика Мефодія

Святого Мефодія шанують 3 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 20 червня.

Мефодій Патарський жив у Малій Азії в III-IV століттях і був єпископом міста Патара. Все своє життя він присвятив навчанню пастви православ'ю і боротьбі з єрессю. У переказах про нього говорять, як про смиренного ченця, тихого, але в той же час твердого у вірі. За це єпископа, як і багатьох інших християн того часу, язичники схопили і стратили.

Відео дня

Після себе святий Мефодій Патарський залишив багато повчань, серед яких твори на захист християнства і проти язичництва, виклад православних догматів проти навчань Орігена, тлумачення Святого Письма.

Народні прикмети на 3 липня

Народні прикмети на 3 липня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про погоду:

  • якщо 3 липня йде дощ - ще 40 днів йтиме;
  • жаби по траві скачуть - до дощу;
  • павук наплів велику павутину - буде сухо і ясно.

У народі день прозвали Мефодій Перепелятник - на достиглі хліби в цей час зліталися перепілки. Є й інша назва - Павутинний день.

Що не можна робити 3 липня

Цього дня забороняється:

  • сваритися - довго не помиритеся;
  • виносити з дому сміття і мотлох - винесеш достаток;
  • заздрити;
  • чіпати і вбивати павуків - бути біді.

Також в цей день заборонено їсти страви з птиці, крім перепелів - вважається, що це до неприємностей. 

Тим, хто тримає Петрів піст 2023, 3 липня не можна їсти рибу.

Що можна робити 3 липня

Святому Мефодію моляться в заступництві від фізичних і душевних хвороб.

3 липня у наших предків було прийнято ходити на полювання за перепелами. Вважалося, якщо побачиш білого перепела - це на превелике щастя, а якщо зловиш - удачу все життя будеш тримати за хвіст.

У цей день можна збирати і заготовлювати лікарські трави. Також потрібно погодувати бездомних тварин - тоді дім буде повна чаша.

Вас також можуть зацікавити новини: