Яке церковне свято 6 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

6 листопада за новим церковним календарем згадують святителя Павла Сповідника, патріарха Константинопольського. Кого вшановують цього дня за старим стилем, про що можна попросити у святих, народні прикмети і заборони дня - розповідаємо в матеріалі.

6 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

6 листопада (19 листопада за старим стилем) - день пам'яті святителя Павла Сповідника, архієпископа Константинопольського, який жив у IV столітті.

Павло був родом із Солуні. Про його дитинство відомо, що він рано долучився до християнства і багато часу присвячував молитвам. Крім цього, осягнув багато наук, тому вважався освіченим і мудрим.

Відео дня

Після смерті патріарха Олександра Павло очолив патріаршу кафедру. Це були часи, коли християни у східній частині Римської імперії зазнавали гонінь з боку аріан-єретиків. Їх усіляко підтримував імператор Констанцій, який правив цією частиною імперії. За цієї підтримки єретики незаконно усунули Павла і поставили на його місце аріанина Євсевія, який, утім, незабаром помер. Павла, який повернувся до Константинополя, Констанцій знову вигнав - і святитель повернувся до Риму. Тоді римський імператор західної частини імперії, імператор Констант, написав Констанцію грізного листа, вимагає повернути Павла. Погрози спрацювали, і святитель знову обійняв свою посаду - до того моменту, коли Констант був убитий.

Павла знову вигнали зі столиці на заслання до Вірменії. Тут, 350 року, в місті Кукуз, його вбили аріани просто під час літургії.

381 року цар Феодосій Великий переніс мощі Павла до Константинополя. Там вони перебували довгий час, а 1326 року перенесені до Венеції, де перебувають і нині.

Свято 6 листопада за старим стилем - день пам'яті мученика Арефи і з ним 4299 мучеників, а також ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість". Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 24 Жовтня

Прикмети на 6 листопада

Про що говорять прикмети на 6 листопада / фото Ioana Radu, Pixabay

Прикмети дня говорять про те, якою будуть погода найближчим часом та зима:

  • ворони зібралися в зграї - піде сніг;
  • голуби воркують - погода буде теплою;
  • якщо випав перший сніг - зима буде сніжною і теплою;
  • тепло цього дня - великих холодів узимку не буде.

У народному календарі 19 листопада - свято Павлів день, Павло Льодостав. Вважалося, що з цього дня річки й озера вкриваються першою кригою - наші предки вірили, що святий Павло сам спускається на землю для цього.

Що не можна робити 6 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • з'ясовувати стосунки, підвищувати голос на старших;
  • пліткувати, плести інтриги;
  • ображати тварин;
  • відмовляти в допомозі.

За народними прикметами, цього дня не варто давати і брати гроші в борг, робити великі покупки і вирушати в далеку дорогу. Також забороняється прати і займатися жінкам важкою роботою.

Що можна робити 6 листопада 

За народними повір'ями, цього дня потрібно вдягнути якусь обновку або щойно випраний одяг - тоді в майбутньому році буде удача в усьому. Щоб бути здоровим, слід з'їсти яйце або страву з яєць, а ось від м'яса краще відмовитися, щоб не хворіти.

Обіцянки, дані цього дня, потрібно обов'язково виконати.

6 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Павло,Серафима, Мотрона, Олександра, Єфросинія, Аліса, Олеся, Клавдія, Анатолій, Гавриїл, Арсеній, Віктор, Микола, Василь, Костянтин, Герман, Микита, Лука.

Вас також можуть зацікавити новини: