Які свята відзначаємо сьогодні / pixabay.com

Мученик Лупп був слугою великомученика Димитрія. У той момент, коли Димитрій опинився на смертному одрі, Лупп змочив його кров'ю свій одяг і перстень, а потім творив багато чудес і лікував хворих. За це був умертвлений імператором Максиміліаном.

Також сьогодні відзначається народне свято 5 вересня 2022 - Луп-брусничник.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті мученика Іринея

Молодий чоловік жив в м. Смірна, з юнацтва цікавився релігією, грецькою мовою і філософією. Був учнем святого Полікарпа, який навчався вірі у самого Іоанна Богослова. По досягненню повноліття відправився в Галлію (нинішню Францію) проповідувати Слово Боже. Після смерті єпископа, якому допомагав, зайняв його місце.

Відео дня

Іриней багато працював на благо церкви, особливо, після гонінь Марка Аврелія - втішав хворих, допомагав жебракам. Посилав людей в різні кінці світу, щоб поширювати християнство, написав п'ять книг проти єресі.

У той час стався розбрат між Римською та Східними церквами через дату святкування Великодня. Іриней, посилаючись на вчення святих, зупинив ворожнечу між віруючими. Помер у 202р. під час чергового гоніння на християн.

Свято 5 вересня - день пам'яті святителя Каллініка

Каллінік був патріархом в Константинополі в кінці VII століття. Тоді імператором був Юстиніан II. Він хотів побудувати собі палац і сказав, що потрібно зруйнувати церкву, що стоїть поруч. Каллінік не дав благословення на таке діяння. Юстиніана це не зупинило і він наказав знищити храм.

Каллінік помолився Господу і церква зруйнувалася сама, але гнів небес обрушився на голову правителя - його скинули і помістили в ув'язнення. Юстиніан втік, найняв військо і повернувся в місто. Клявся Каллініку, що не заподіє нікому шкоди. Але лише увійшовши в місто, Юстиніан порушив договір - вбив всіх урядових осіб і багатьох мирних громадян, а Каллініку відрізав язик, виколов очі і замурував у стіну. Тіло святителя знайшли через 40 днів, тут же він і помер. 

Прикмети 5 вересня

Прикмети погоди 5 вересня / фото ua.depositphotos.com
  • якщо журавлі в цей день відлітають на південь - зима буде холодною;
  • відсутність заморозків вранці говорить про теплу осінь;
  • достигла брусниця - можна збирати льон і овес.

Що не можна сьогодні робити

Наші предки вірили, що в цей день нечиста сила приймає людський вигляд і гуляє в лісі. Так що, якщо підете в ліс, не розмовляйте з випадковими перехожими - це витівки бісів, які норовлять заманити вас в гущавину.

Що можна робити 5 вересня

З давніх-давен в цей день жінки відправлялися в ліс, щоб зібрати брусницю, а потім приготувати з неї цілющі настоянки і відвари. Чоловіки займалися збором льону та вівса. Вірили, що якщо не встигнути зробити це до заморозків - наступного року буде поганий урожай.

Вас також можуть зацікавити новини: